FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela gradnja novoga bolničkog paviljona u Sisku

SISAK, 4. travnja 2018. (Hina) - Polaganjem povelje u temelje buduće zgrade u krugu sisačke Opće bolnice dr. Ive Pedišića u srijedu je počela gradnja središnjeg paviljona vrijednog 106 milijuna kuna u kojem će, među ostalim, biti objedinjeni bolnički prijam i dnevna bolnica.

 Projekt je vrijedan 106 milijuna kuna, od čega je 70 milijuna nepovratnog novca iz EU fondova, a ostalo su osigurala tri ministarstva i Sisačko-moslavačka županija. Povelju su položili ministar zdravstva Milan Kujundžić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović. 

 Kako je rekao ministar, izgradnja bolničkog paviljona mnogo će značiti za zdravstveni sustav Siska i županije te cijele Hrvatske.

 "Za malu i siromašnu Hrvatsku ovo je nešto vrlo vrijedno", istaknuo je ministar Kujundžić i dodao kako je još vrjednija poruka kako je - ne budemo li radili, gradili i stvarali i svojoj djeci nešto ostavili - upitno koliko ima smisla sudjelovati u javnoj djelatnosti.

 Istaknuo je da su ostvarivanju projekta najviše pridonijeli župan i ravnatelj bolnice, a Ministarstvo zdravstva pomoglo je u njegovoj realizaciji kako bi Sisak i taj dio Hrvatske imali suvremeniju bolnicu od one koju su dosad imali.

 "Za dvije-tri godine pacijenti će ovdje po kvaliteti medicine biti korak naprijed", rekao je ministar, ističući da je "dobra medicina diljem Hrvatske dobra za cijeli narod". Na kraju je poručio mladim liječnicima da ne idu iz Siska jer će se tu moći baviti suvremenom medicinom.

 O prednostima novog paviljona kad je riječ o djelotvornijem i bržem liječenju na svečanosti su govorili Ivo Žinić i Tomislav Dujmenović, koji su istaknuli kako je to prvi novi objekt sisačke bolnice izgrađen nakon 1975. godine.

 Novi paviljon, površine 8400 četvornih metara, povezivat će objekte kirurgije i interne. U šest etaža, osim objedinjenoga bolničkog prijama i dnevne bolnice, bit će smještena dijaliza, laboratoriji i drugi sadržaji. Radove izvodi požeška tvrtka Presoflex gradnja, a trajat će 19 mjeseci. Povelju u temeljima nove bolnice blagoslovio je sisački biskup mons. Vlado Košić.

 Kujundžić:  Status studija laboratorijske dijagnostike u Osijeku treba riješiti- otkad sam ministar za predavanja na Farmaceutskom fakultetu mi plate 0 kuna  

 Na pitanje novinara o najavljenom prosvjedu magistara laboratorijske dijagnostike u Osijeku zbog nepriznavanja njihovih diploma te o tvrdnji da je riječ o sukobu interesa ministra Kujundžića, koji je predavač na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu,  ministar je potvrdio da je riječ o problemu prisutnom već šest-sedam godina, otkako je otvoren taj studij.  Kako je rekao, status studija nije bio definiran, što je bilo neprimjereno, te to treba riješiti, no, dodao je, taj problem ne rješava Ministarstvo zdravstva, nego Ministarstvo znanosti.

 "Ako je moj grijeh što učim studente u Hrvatskoj, pa tako i na Farmaceutskom fakultetu već 20 godina, možete provjeriti da mi za predavanja godišnje plate oko dvije tisuće kuna, a otkad sam ministar nula kuna. Ako je to moj grijeh, onda ga nosim na nebo", rekao je Kujundžić. 

 Voditeljica inicijative Studentske diplome jednako vrijede" Petra Medač rekla je danas u Osijeku kako je ministar Kujundžić izvanredni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, smjeru medicinske biokemije, a da se njegovi studenti i magistri medicinske biokemije protive priznavanju diploma i ozakonjenju magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike (MLD) s osječkog Medicinskog fakulteta, jer bi tako izgubili svoj monopolski položaj na tržištu rada u laboratorijskoj djelatnosti.

 Ministrica Blaženka Divjak je komentirajući najavljeni prosvjed studenata diplomskog studija medicinsko laboratorijske dijagnostike iz Osijeka rekla  da nije riječ o tome vrijede li te diplome, nego o tome jesu li studijski programi u trenutku kada ih je sveučilište pokrenulo bili usklađeni s regulativom u zdravstvu te je naglasila da se radi na rješavanju tog problema, ali i na novoj zakonskoj regulativi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙