FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom i EU na pragu rješenja spora - izvori

BRUXELLES, 4. travnja 2018. (Hina/Reuters) - Ruski plinski div Gazprom pristao je izmijeniti formulu izračuna cijena i omogućiti konkurenciji pristup tržištima u istočnoj Europi, utirući time put rješenju višegodišnjeg spora s Europskom unijom oko kršenja ravnopravne tržišne utakmice, kazali su upućeni izvori za Reuters.

Gazprom je prošle godine predložio da cijene ubuduće veže za referentne vrijednosti poput onih na glavnim tržištima plina u zapadnoj Europi i referentnih cijena u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji. Prihvaćaju također njihovo razmatranje u vremenskom razmaku od dvije godine.

Time žele otkloniti prigovore da su njihove cijene plina u Bugarskoj, Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj previsoke u odnosu na one u Njemačkoj zato što s klijentima sklapaju dugoročne ugovore indeksirane prema cijenama nafte.

Obećali su također ukinuti sva ugovorna ograničenja kojima klijentima onemogućuju preprodaju plina i dopustiti bugarskom mrežnom operateru preuzimanje kontrole nad protokom plina prema Grčkoj.

Odustali bi od potraživanja 70 milijuna dolara odštete od bugarskog partnera BEH-a zbog otkazivanja projekta Južni tok kojim se ruski plin preko Crnog mora trebao transportirati u srednju Europu.

Ruska je kompanija izmijenila početni prijedlog ustupaka nakon negativne povratne reakcije zemalja i klijenata iz EU-a iako njegovi glavni elementi ostaju nepromijenjeni, napominje Reuters, pozivajući se na nacrt koji su dobili na uvid.

Izmjene su uglavnom tehničke prirode, primjećuje Reuters, navodeći primjer nižih naknada za usluge koje bi klijentima mogle uštedjeti milijune eura. Očekuje se da će ustupci biti na snazi osam godina i da će ih nadzirati povjerenik, dodaje Reuters.

Komisija je odbacila prigovor poljske naftne i plinske kompanije PGNiG koja želi da Gazprom proda kontroli udio u tvrtkama-vlasnicima ključne plinske infrastrukture u EU, uključujući plinovod Jamal-Europa, kazala su dva izvora. Bruxelles je već ranije objasnio da taj zahtjev nije utemeljen u europskim propisima već se bazira na bilateralnom dogovoru poljske i ruske vlade.

Europska komisija mogla bi objaviti odluku o rješenju spora s Gazpromom već ovog mjeseca iako taj rok valja uzeti s rezervom, kazali su izvori.

Dogovor bi poštedio Gazprom kazne od 10 posto godišnjih prihoda na međunarodnim tržištima, napominje Reuters.

U EU-u i Gazpromu nisu željeli komentirati informaciju o dogovoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙