FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima sve više

RIJEKA, 29. ožujka 2018. (Hina) – Iako se problem nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima pokušava nadzirati i rješavati izlovom, divljih svinja, jelena lopatara i medvjeda je lani i ove godine sve više jer im pogoduju klimatski uvjeti i nemaju prirodnog neprijatelja, izjavila je u četvrtak novinarima uoči sjednice Skupštine Primorsko-goranske županije pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar.

Pročelnica Raukar kazala je da ti problemi traju oko 20 godina, da ima promjena u broju divljači, posebice s obzirom na vremenske uvjete te da se, ovisno o tome, događaju veće ili manje štete.  Po njenim riječima, značajno povećanje broja divljači bilo je 2004. i 2005., zatim 2011., a prošle i ove godine broj divljači je izuzetno povećan.

Podsjetila je da je Županijska skupština donijela odluke o naknadama za izlov nezavičajne divljači te da je na osnovi te odluke u 2017. izlovljeno više od 1300 divljih svinja na Cresu i Lošinju te oko 1000 na Krku. Populacija divljih svinja je općenito, i na kontinentu, u porastu, a lani i ove godine ih ima iznimno puno na otocima, rekla je.

Raukar je kazala da su još lani gradovi i općine inicirali da se, i u suradnji s resornim ministarstvom, pronađe rješenje tog problema, posebice jer lovci, kojima je upućena naredba o izlovu, to više sami ne mogu. Naknade za izlov su 200 kuna za ulovljenu divlju svinju, 200 kuna za jelena lopatara, a 3000 kuna za medvjeda.

Informacija o problematici izlova nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima bila je predviđena za današnju sjednice, ali je sjednica prekinuta dogovorom vijećnika i bit će nastavljena u travnju.

Skupština je danas donijela odluku o odricanju prava prvokupa na dvije nekretnine zaštićene Zakonom o zaštiti kulturnih dobara – na Hotelu Emigranti u Rijeci te na zgradi Operetta u Opatiji. Župan Zlatko Komadina je rekao da Županija nije imala potreba za ponuđenim objektima, niti sredstava u proračunu za to. Jedino smo pravo prvokupa izglasali za brod Galeb, no Grad Rijeka imao je prvenstvo i iskoristio je to pravo, rekao je i dodao da bi za neke objekte bilo dobro iskoristiti pravo prvokupa, ali da je riječ o desecima milijuna kuna.

Skupština je prihvatila izviješće o stanju sustava civilne zaštite na području Županije. Zamjenik župana Marko Boras Mandić izjavio je da za sustav civilne zaštite Županija izdvaja više od 3 milijuna kuna. Ključno je da oni koji rade u sustavu i na terenu budu odgovarajuće obučeni i opremljeni, rekao je i ocijenio da se ove zime u Gorskom kotaru vidjelo da ta razina nije dovoljna te da na tome trebaju raditi i županija i gradovi i općine.

General Tus počasni građanin Primorsko-goranske županije

Županijska skupština prihvatila je i prijedlog o proglašenju generala Antuna Tusa počasnim građaninom Županije. Komadina je rekao da mu je posebna čast i zadovoljstvo da je prihvaćen taj njegov prijedlog. 

Kako stoji u odluci, Tus je dao nemjerljiv doprinos u borbi za samostalnost i državnost Republike Hrvatske te je kao rodni Bribirac u tom svojstvu i toj časnoj dužnosti promicao ugled i značaj  Županije u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nagrade za životno djelo pripast će profesoru Pavlu Komadini, za razvoj pomorskog obrazovanja, znanosti i pomorskog gospodarstva te profesoru Boži Mimici za izuzetan doprinos hrvatskoj kulturi i povijesnoj znanosti te svjetskoj numizmatici.

Godišnja nagrada bit će dodijeljena Kulturno umjetničkom društvu „Učka" iz Matulja, za osvojeno zlato u kategoriji ,,folklor" na međunarodnom natjecanju zborova u St. Petersburgu te  Jonatanu Lergi za uspješno vođenje projekta ,,lmplementacija vremensko-frekvencijskih i drugih naprednih algoritama u analizi biomedicinskih signala.“

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙