FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deseti rođendan Potprograma MEDIA u društvu sa "snažnim ženama europske audiovizualne industrije"

ZAGREB, 23. ožujka 2018. (Hina) - Hrvatska sudjeluje već jedno desetljeće u Potprogramu MEDIA namijenjenu europskoj audiovizualnoj industriji , a 'okrugli' rođendan obilježava se u petak susretom i razgovorom koji je jedinstven i po tomu što je prvi put okupio, kako je istaknuto, "snažne žene europske audiovizualne industrije".

Cjelodnevno druženje upriličeno je u zagrebačkome kinu Kaptol Boutique Cinema, a na njega su se, među ostalim odazvale - povjerenica za Digitalno gospodarstvo i društvo pri Europskoj komisiji Mariya Gabriel, hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, hrvatskoj javnosti dobro poznata bivša europarlamentarka Doris Pack, koja je bila članica Europskoga parlamenta od 1989. do 2014. a  sada je koordinatorica nagrade Europskoga parlamenta LUX FILM PRIZE, direktorica Islandskoga filmskog centra i članica udruženja European Film Agency Directors Laufey Guðjónsdóttir te jedna od uglednih financijskih stručnjakinja za područje filma Linda Beath.

Spomenute "snažne žene" sudjelovale su i na prvoj od četiriju planiranih panel-rasprava, a njihov razgovor o važnosti pluralizma u europskoj filmskoj industriji moderirala je Linda Beath.

U prvih deset godina hrvatski korisnici povukli oko šest milijuna eura

Događanje je i u znaku još jednoga 10. rođendana, odnosno desete obljetnica rada Martine Petrović kao voditeljice Deska Kreativne Europe - Ureda MEDIA, koja je primila pohvale uvodničara, među kojima i i ravnatelja Hrvatskog audiovizalnog centra (HAVC) Daniela Rafaelića.

Slavljenica je pak podsjetila da je Potprogram MEDIA u sklopu Programa Kreativna Europa, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji i potpori europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica, a podupire i razvoj te distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

Petrović je istaknula i da je ponosna na hrvatske rezultate, koji se očituju i u iznosu od približno šest milijuna eura koje su hrvatski korisnici uspjeli osigurati putem poziva Potprograma MEDIA od sredine rujna 2008. pa do danas. Pri tomu, posebice je važno da se Hrvatska kao 32. punopravna članica tadašnjega Programa MEDIA  i jedina zemlja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, uspjela pozicionirati i nametnuti svojim rezultatima zemljama članicama EU-a.

Povjerenica Gabriel je, među ostalim, istaknula kako Europska komisija poduzima velike napore oko uspostave jedinstvenog europskog digitalnog tržišta. Hrvatska miniistrica kulture ocijenila je pak da je sudjelovanje u programu MEDIA pomoglo da hrvatska kinematografija postane relevantna na europskoj razini. Ustvrdila je da smo sada, kako u Hrvatskoj tako i u EU, pred brojnim izazovima, a s tim u vezi se osvrnula i na projekt jedinstvenog europskog digitalnog tržišta koji će, vjeruje, donijeti mnoge dobrobiti europskim državama u gospodarstvu, ali i na području kulture i medija. Ministrica je dodala da projekt donosi i brojne izazove, a pred nama u Hrvatskoj je i velika zadaća da u reviziji zakonodavnog okvira, kako u području audiovizualnih djelatnosti tako i u području medija, a posebno u području intelektulnoga vlasništva, očuvamo sve mehanizme koje nam omogućavaju da čuvamo europsku kulturnu i medijsku raznolikost.       

"Mi u  Hrvatskoj pratimo te procese, a upravo smo jučer u Hrvatski sabor uputili novi zakon o audiovizulanim djelatnostima za koji se nadam da će učvrstiti i ojačati sustav koji smo izgradili u proteklih deset godina", rekla je ministrica Obuljen Koržinek. Dodala je da se počelo raditi na novome zakonu o elektroničkim medijima, te da se čeka revizija europske direktive o audiovizualnim uslugama koja je također u portfelju povjerenice Gabriel, a postavit će nove kriterije vezane za mogućnosti osiguranja određenih kvota za europske filmove, ali i mogućnosti osiguranja i čuvanja mehanizma europskoga filma.

Pack - kultura je vrlo važna, Guðjónsdóttir - najvažniji je kreativni dio

Doris Pack smatra da je najvažnije pitanje kako možemo pomoću audiovizualnih medija Europu i njezinu kulturu koja je vrlo važna učiniti bližom nama samima, odnosno tko će biti oni koji će ispričati europske priče i pristupiti samome "srcu Europe". Vjeruje da su za ostvarenje te zadaće potrebni vrhunski obrazovani medijski učitelji, a veliki potencijal kako bismo takve ljude stvarno i imali 'vidi' u obrazovnome programu Erasmus+.

Laufey Guðjónsdóttir ustvrdila je pak kako je bit filmskoga stavralaštva njegov kreativni dio, te da se sada puno više govori o digitalnim tehnologijama koje su tehničko sredstvo nego o samoj srži filmskoga stvaralaštva, a smatra da je i puno lakše govoriti o digitalnim tehnologijama.

Među "snažnim ženama" koje će raspravljati o važnim pitanjama za europsku audiovizualnu industriju su i Fatima Djoumer, koja trenutačno vodi Odjel za međunarodne odnose u jedinoj mreži europskih kina Europa Cinemas, festivalska direktorica DOK Leipziga Leena Pasanen, direktorica jedne od najjačih danskih prodajnih agencija Level K Tina Klint, irska producentica Moe Honan (Moetion Films), koja je oborila sve rekorde europske i svjetske gledanosti dugometražnim animiranim filmom "Oops! Noah Is Gone", Kristina Trapp, direktorica europskoga programa usavršavanja EAVE, priznata njemačka producentica, diplomantica istoga programa i tutorica Roshanak Behesht Nedjad, voditeljica odnosa s javnošću European Film Promotiona Doris Bandhold, Rebecca Cremona, jedna od rijetkih redateljica i producentica s Malte (Kukumajsa Productions), Aviva Silver, producentica te nekadašnja voditeljicu Odjela za Program MEDIA pri Europskoj komisiji, Barbora Struss, direktorica europskoga programa usavršavanja s naglaskom na televizijskim projektima MIDPOINT i predstavnica udruženja European Women Association Alessia Sonaglioni.

Ne nedostaju ni hrvatske "snažne žene" filmskoga svijeta -  glumica s europskim uspjehom Zrinka Cvitešić, producentice filmskih i festivalskih uspješnica koje je podupro Potprogram MEDIA − Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Vanja Andrijević (Bonobostudio) i Matea Milić (Animafest Zagreb), te ravnateljica Javne ustanove Art-kino iz Rijeke (član europske mreže kina Europa Cinemas) Slobodanka Mišković, a na događanju su i predstavnice hrvatskih strukovnih filmskih udruženja Tamara Babun (HRUP) te Katarina Zrinka Matijević (DHFR).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙