FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na ovogodišnjem Noćnjaku 440 uzoraka maslinovih ulja

SPLIT, 7. ožujka 2018. (Hina) - Na jubilarnoj 20. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara "Noćnjak 2018.", koja će se sredinom sljedećeg tjedna održavati u Vodicama, očekuje se rekordnih 440 uzoraka maslinova ulja te 45 proizvoda od maslina, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Splitu.

Manifestaciju organizira Zadružni savez Dalmacije čiji predsjednik Lordan Ljubenkov ističe da je ova maslinarska godina izvanredna kakvoćom, pa je donijela najbolja maslinova ulja koja mogu opravdati visoku cijenu.
 
Na natjecanje su ove godine po njegovim riječima prijavljene 123 pakovine maslinovog ulja. To raduje, s obzirom da je jedan od ciljeva manifestacije poticati maslinare i uljare da proizvode mala pakiranja, prezentiraju ih i ponude priču oko proizvoda, kako bi cijenu opravdali izgledom i kakvoćom.
 
Noćnjak 2018. se otvara pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Hotelu Olympia u Vodicama 15. ožujka i trajat će do 18. ožujka.
 
Tijekom tri dana programa održat će se stručna predavanja, praktične radionice, degustacije, sajam opreme za maslinarstvo i uljarstvo, kao i izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline.
 

"Veliki poticaj je turizam, pa možemo lakše distribuirati ulje. Kako turizam raste vidimo da raste i broj pakovina. Sada se trebaju pratiti napori maslinara i uljara da se Hrvatska još snažnije upiše u maslinarsku kartu svijeta kao ekskluzivni butik za maslinova ulja", kazao je Ljubenkov.

Cijena, kvaliteta i pakovina su po njegovim riječima tri bitna elementa koja otvaraju vrata maslinarima i uljarima, ali i onima koji razmišljaju bi li ušli u maslinarstvo.

"Držimo da je mnogo egzistencijalnih rješenja u malim mjestima u ruralnim sredinama upravo u bavljenju maslinarstvom", kazao je Ljubenkov.

Najavio je da će ove godine biti predstavljena intenzivna i blaža ulja, jer je maslinarska godina bila s ekstremnim klimatskim uvjetima, pa je dala zdrave plodove u manjim količinama.
 
Prezentirajući rad od prvog Noćnjaka do danas, Ljubenkov je otkrio da je u programu sudjelovalo 20 tisuća ljudi, izlagano je 400 znanstvenih i stručnih radova, a senzorski i kemijski su ispitana 4374 uzorka maslinovog ulja. Tijekom prve manifestacije, 1999. godine, prijavljeno je svega 70 uzoraka, dok je danas taj broj narastao na 440.
 
Prošle je godine, kako je iznio, ubrano nešto više od 37 tisuća tona ploda masline, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji u odnosu na 2016. godinu urod je veći za 25 posto. Prerada se odvijala u 181 uljari.
 
"Hrvatska uvozi četiri tisuće tona maslinovog ulja ukupne vrijednosti veće od 15 milijuna eura. Cijena hrvatskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja viša je za 40 posto u odnosu na Italiju, osam posto u odnosu na Grčku i 90 posto u odnosu na Španjolsku. Cijena je visoka zbog malih pakiranja, visoke kakvoće i ekološkog uzgoja", rekao je Ljubenkov.
 
Kako je dodao, Amerika je najveći uvoznik maslinovog ulja, dok su najveći dobavljači ulja u bocama Italija, Španjolska, Grčka, Tunis i Turska, a kao zanimljivost spomenuo je Kinu, u kojoj urod maslina raste, a maslinici se prostiru na 71 tisući hektara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙