FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žalbe u javnim nabavama ubuduće isključivo elektronskim putem

ZAGREB, 2. ožujka 2018. (Hina) - Novim zakonom trebalo bi se potpuno dokinuti "papirnato" podnošenje žalbi u postupcima javne nabave i one bi se ubuduće trebale podnositi isključivo elektronskim putem, najavljeno je u petak na skupu "Primjena sustava e-žalbi u javnoj nabavi".

Na tom forumu održanom u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham) i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), predsjednik DKOM-a Goran Matešić podsjetio je kako je prošla godina dana od stupanja na snagu novoga Zakona o javnoj nabavi, kojim je omogućeno podnošenje žalbe elektronskim putem.

"Time je zapravo dovršena digitalizacija javne nabave u Hrvatskoj", ustvrdio je Matešić, napomenvuši da je to alat koji je okrenut korisniku, jer se žalba može podnijeti brže, a rezultira većom transparentnošću postupka i daje više vremena za kvalitetno odlučivanje o meritumu.

Sustav se vodi preko Elektroničkog oglasnika javne nabave Narodnih novina, koji je "praktički samo poštar", pouzdaniji od dosadašnje dostave, ocijenio je Matešić.

Zamjenik predsjednika DKOM-a Anđelko Rukelj kazao je da zakon dopušta dvostruku mogućnost dostave žalbe i da ih većina još uvijek dolazi u papirnatom obliku, iako je podnošenje elektronskim putem u stalnom porastu, s trenutnim udjelom nešto manjim od 25 posto.  

Napominje da je to prijelazna faza uhodavanja sustava, s namjerom da se nakon nekog vremena prijeđe isključivo na elektronske kanale. Za to je neophodna promjena Zakona o javnoj nabavi, koja se po njegovoj ocjeni može očekivati u razdoblju od godinu i pol dana. 

Mora se dodatno utvrditi postoji li eventualno mogućnost manipulacije tim kanalima, a s obzirom da smo u tome pioniri u Europi, za iskustva ne možemo pitati kolege iz drugih zemalja, kaže Rukelj.

Napominje da treba biti oprezan kako ne bi došlo do kontra učinka, jer je povjerenje u kanal je od iznimne važnosti.

Važna je sigurnost njegova funkcioniranja, a cilj mu mora biti skraćenje roka i jednostavniji pristup žalbenom postupku, zaključio je Rukelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙