FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZagrebDox: Prvi put na festivalu filmove nagrađuje i žiri FIPRESCI-ja

ZAGREB, 19. veljače 2018. (Hina) - Najbolje filmove ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox birat će članovi čak šest žirija, prvi put i žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, što je potvrda prepoznatljivosti i relevantnosti zagrebačkog festivala na međunarodnoj razini.

 Za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natječe se trideset i osam filmova, o kojima će odlučivati dva žirija - međunarodni i regionalni. 

 U međunarodnom žiriju su Boris Poljak, nagrađivani redatelj i snimatelj kojemu je ove godine posvećena i autorska večer i retrospektiva, potom selektor Filmskog festivala Sundance Harry Vaughn, koji odabire dokumentarce i za program Premieres i program Sundance Catalyst, te poljska redateljica Anna Zamecka, čiji je dugometražni dokumentarni prvijenac "Pričest" otvorio prošlogodišnji ZagrebDox i u međuvremenu osvojio niz nagrada. 

 Najbolje uratke regionalnog natjecateljskog programa birat će redateljica Liz McIntyre, direktorica jednog od vodećih festivala dokumentarnog filma festivala Sheffield Doc/Fest, članica odbora organizacije Women in Film and Television i odbora nagrada BAFTA TV i BAFTA Learning & New Talent, Ralph Eue, selektor festivala DOK Leipzig, filmski publicist, prevoditelj i profesor povijesti i teorije filma na Umjetničkom sveuèilištu u Berlinu, Njemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu i na Sveučilištu u Beču te Ognjen Glavonić, redatelj, direktor i suosnivač Filmskog festivala u Pančevu, čiji je nagrađivani dugometražni dokumentarni film "Dubina dva" na prošlogodišnjem ZagrebDoxu osvojio Veliki pečat. 

 U žiriju sekcije Movies That Matter, u kojoj će se nagraditi film koji na najbolji način promiče ljudska prava, sudjeluju slovenski redatelj, scenarist, romanopisac i glumac Metod Pevec, profesor na ljubljanskoj Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju, potom nagrađivani književnik i predstojnik Katedre za hrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Rijeci Kristian Novak i Maja Sever, novinarka i urednica na Hrvatskoj televiziji, aktivna članica Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva. 

 Mali pečat se dodjeljuje autorici ili autoru do 35 godina, a o toj nagradi odlučuje Mladi žiri - bugarski producent Stanislav Semerdijev, izvršni direktor Međunarodnog udruženja filmskih i TV škola i predsjednik bugarskog udruženja scenarista i rektor Nacionalne akademije za kazalište i film u Sofiji, umjetnik i profesor na splitskoj Umjetničkoj akademiji Vlado Zrnić i poljska redateljica i studentica režije na Filmskoj školi u Lodzu Zofia Kowalewska, autorica nagrađivanog dokumentarca "Bliske veze", koji je 2017. bio uvršten u uži izbor za Oscara.

 Nagrada FIPRESCI, najstarijeg i najuglednijeg udruženja filmskih kritičara koje objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta, dodjeljuje se filmu u regionalnom natjecateljskom programu ZagrebDoxa. U tom su žiriju njemačka novinarka i filmska kritičarka Carolin Weidner, članica selekcijskog odbora festivala DOK Leipzig te niza drugih uglednih festivala, Collete de Castro, britanska filmska kritičarka koja predaje književnost na Sveučilištu Nanterre u Parizu te novinarka, urednica i filmska kritičarka Marcella Jelić, glavna urednica Klasik TV-a.

 Nagradu najboljem filmu u programu Teen Dox dodijelit će petnaestero učenika Klasične gimnazije u Zagrebu, Tin Dukanović, Iva Jažić, Paula Butinović, Barbara Skenderović, Lucija Zorica, Ana Fazinić, Fran Colnago, Marta Dolenčić, Nika Livaković, Juraj Čihoratić, Karla Drašković, Vasja Ivković, Paulina Marija Ljubičić, Ivar Maštruko i Denis Tišljar. 

Nagradu Mojoj generaciji dodijelit će direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski renomiranim dokumentaristima, a najboljem filmu unutar programa službene međunarodne i regionalne konkurencije dodijelit će se i HT nagrada publike generalnog sponzora festivala, Hrvatskog telekoma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙