FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi digitalni uređaj za mamografiju u riječkom KBC-u

RIJEKA, 16. veljače 2018. (Hina) - Novi digitalni uređaj za mamografiju, američke marke Hologic, vrijednosti 1,5 milijuna kuna svečano je primopredan u petak u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Rijeka.

Uređaj omogućava digitalne mamografske slike izravnom pretvorbom rendgenskog zračenja u digitalnu informaciju.

Predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju riječkoga KBC Damir Miletić istaknuo je da novi uređaj predstavlja veliki stručni iskorak za KBC.

Riječ je o vrhunskoj tehnologiji koja stvara manju dozu zračenja i stvara manje neugodnosti za pacijentice. Uređaj omogućava i snimanje u slojevima, što rezultira  preciznijem detektiranju anomalija a može se provoditi i precizna biopsija, odnosno uzimanje uzoraka, kazao je.

Ravnatelj KBC Rijeka dr. Davor Štimac naveo je da je riječki KBC godinu dana bio bez mamografa te se sad dijagnostika ovim uređajem vraća u normalu, što je posebno važno u preventivnom djelovanju. Ove godine se očekuje pregledati 15.000 žena na ovom uređaju, rekao je Štimac.

 Državni tajnik Ministarstva zdravlja Željko Plazonić rekao je da će digitalni mamograf značajno unaprijediti kvalitetu rada u riječkom KBC-u. Pomoći će u projektu probira, odnosno ranog otkrivanja tumora dojke, najčešćeg tumora kod žena.

Plazonić je naveo da je sad u tijeku peti ciklus tog probira, te pozvao žene da se odazivaju na pozive za kontrolne preglede. Rano otkrivanje tumora značajno povećava pozitivne izglede bolesti te je zbog toga vrijednost ovog uređaja neprocjenjiva, naglasio je.

Uređaj je vrijedan 1,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto podmireno iz europskih fonodva, a ostalo iz proračuna Ministarstva zdravstva.

 Tijekom prošle godine Ministarstvo zdravstva je riječkoj bolnici osiguralo nove uređaje i medicinsku opremu u vrijednosti većoj od osam milijuna kuna. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙