FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka umanjuje euforiju oko pristupa Srbije i Crne Gore EU-u 2025.

BERLIN, 5. veljače 2018. (Hina) - Dan uoči predstavljanja strategije Europske komisije u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, njemačka vlada u ponedjeljak je umanjila očekivanja brzog pristupanja ovih zemalja Europskoj uniji.

„Jasno je da ovi kandidati moraju provesti još čitav niz reformi. Tako nečeg poput automatskog ulaska u Europsku uniju po prethodno definiranom datumu neće biti“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

On je naglasio kako je vlada u Berlinu uvijek isticala potrebu davanja perspektive članstva zemalja Zapadnog Balkana u Europskoj uniji, ali uz ispunjavanje uvjeta.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova naglasio je u ponedjeljak kako je pred zemljama ove regije još mnogo posla vezanog uz temeljite reforme pravosuđa, konkurentnosti te regionalne suradnje.

„Prije svega se moraju prije ulaska u Europsku uniju riješiti bilateralni problemi“, rekao je glasnogovornik.

Prije toga je njemački demokršćanski političar i izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk, rekao je kako je spomenuti termin ulaska Srbije i Crne Gore 2025. samo „okvirni“ datum koji bi trebao reformskom procesu dati „novu dinamiku“.

Povjerenik Europske komisije za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn predstavit će u utorak u Europskom parlamentu strategiju u vezi s napretkom zemalja Zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙