FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kaštelani u Zagrebu predstavljaju svoju povijesnu i kulturnu baštinu

ZAGREB, 5. veljače 2018. (Hina) - Kulturnom manifestacijom "Legenda o Miljenku i Dobrili", grad Kaštela predstavit će od 6. do 8. veljače u Zagrebu bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te tradiciju jednog od najstarijih dalmatinskih gradova.

U sklopu manifestacije u četvrtak 8. veljače u Kazalištu Vidri bit će izvedena predstava "Legenda o Miljenku i Dobrili", po istinitoj i tragičnoj ljubavnoj priči koja se prije više stotina godina, u vrijeme renesanse, dogodila u Kaštel Lukšiću. Predstava je napravljena prema romanu Marka pl. Kažotića i po scenariju Dinka Morovića, a režirala i adaptirala ju je Mladenka Gruica.

"'Legenda o Miljenku i Dobrili' ili, kako ih nazivaju, hrvatskim Romeu i Juliji, priča je o dvoje mladih iz zavađenih plemićkih obitelji Vitturi i Rušinić. Svađa njihovih roditelja stajala je na putu i konačno presudila njihovoj ljubavi. Pokopani su zajedno u crkvi sv. Ivana u Kaštel Lukšću gdje i danas stoji natpis: 'Pokoj ljubovnikov'", stoji u najavi.

Zagrebački Arheološki muzej ugostit će od 6. do 28. veljače Muzej grada Kaštela s izložbom "Helenistička reljefna keramika iz Sikula" autorice Ivanke Kamenjarin. Izložbom će se prikazati bogatstvo i raznolikost reljefne keramike pronađene pri istraživanjima helenističke faze naselja Sikuli koje se nalazi u zapadnom dijelu Kaštelanskog polja.

Nalazi potječu iz kulturnih slojeva prve faze naselja (2.-1. st. prije naše ere), a dio je pronađen i pri istraživanjima pristaništa.

Na predavanju koje će se održati nakon svečanog otvorenja izložbe, bit će riječi o bogatoj povijesti vinarstva i vinogradarstva u Kaštelima, kao i o razvoju autohtone kaštelanske sorte – crljenak, uz prateću degustaciju.

Plesna i glazbena tradicija Kaštela, koja je stoljećima živjela i razvijala se kroz pučko pjevanje i liturgiju, a kasnije kroz brojna kulturno-umjetnička društva predstavit će se kroz Kaštelansku promenadu koju će KUD "Ante Zaninović" prikazati  8. veljače na Trgu bana Josipa Jelačića.

Organizatori manifestacije su Grad Kaštela, Turistička zajednica Kaštela, Muzej grada Kaštela i Društvo Kaštelana i prijatelja Grada Kaštela u Zagrebu, a održava se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙