FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Planovi Srca u 2018.: Akademskoj zajednici osigurati pristup najnovijim tehnologijama

ZAGREB, 24. siječnja 2018. (Hina) - Sveučilišni računski centar (Srce) će i u 2018. godini osigurati akademskoj zajednici stalni pristup najnovijim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, te pouzdano funkcioniranje više od 50 usluga i sustava, ali mu sve veći izazov predstavlja osiguranje potrebnog broja stručnjaka, rečeno je u srijedu na konferenciju za novinare.

 Brojni sustavi koje Srce razvija i održava imaju na desetke tisuća korisnika i njihovo je funkcioniranje preduvjet za uspješno djelovanje modernog obrazovnog i znanstvenog sustava u Hrvatskoj, kazao je ravnatelj Srca Zoran Bekić.

 Jedan od najvažnijih poslovnih iskoraka Srca u 2018. je početak izgradnje projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), koji je osmišljen kao zajednička infrastruktura za potrebe modernog obrazovanja i međunarodno relevantnih istraživanja te instrument integracije u europski istraživački prostor i prostor visokog obrazovanja.

 Čine ga napredni računalni, spremišni i mrežni resursi smješteni u središtima u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu. U njegovoj provedbi sudjeluju tamošnja sveučilišta te CARNet i Institut Ruđer Bošković. HR-ZOO će biti temeljna sastavnica nacionalne e-infrastrukture, čija vrijednost projekta iznosi 197 milijuna kuna, a koji bi trebao biti potpuno završen 2020-2021. godine.

Srcu nedostaje 15 stručnjaka, uglavnom programera 

 Najveći izazov Srca je nalaženje i zadržavanje kvalitetnih ljudi. U ovom trenutku Srcu, koje ima ukupno 135 zaposlenih, nedostaje 15 stručnjaka, uglavnom programera, kazao je Bekić.

 Zamjenik ravnatelja Ivan Marić naglasio je važnost uspostave tima stručnjaka koji će se brinuti o funkcioniranju projekta i njegovu prilagođavanju potrebama korisnika. Ako se bilo koja od usluga ugasi, teško da će se ikad više pokrenuti, upozorio je.

 Iz Srca su najavili i uspostavu Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS), na čijoj pripremi više godina rade Srce i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a također se financira sredstvima EU. Radi se o izgradnji sustava koji će povezivanjem postojećih informacijskih sustava i nedostajućih sastavnica osigurati cjelovite informacije o hrvatskom istraživačkom prostoru.

 Jedno od temeljnih načela za koje se Srce zauzima je načelo otvorenosti podataka, znanosti i obrazovanja, kazao je Bekić  

Slaba otvorenost podataka u nekim bazama 

 Požalio se na slabu otvorenost podataka u nekim bazama. Primjerice, na Merlin mreži, sustavu za e-učenje koji okuplja 94 visokoškolske ustanove s više od 120 tisuća korisnika te omogućava mrežno izvođenje kolegija, od gotovo 11 tisuća kolegija, nijedan nije otvoren za javnost. Također, od 55 tisuća diplomskih, magistarskih i doktorskih radova pohranjenih repozitoriju Dabar, tek ih je oko 20 tisuća otvorenih za javnost.

 Jedan o najvećih izazova je stvaranje otvorene obrazovne i znanstvene zajednice, kazao je Bekić.

 Zahvaljujući povlačenju sredstava iz Europskog strukturnog fonda, proračun Srca će s 52 milijuna u 2017. porasti na 92,4 milijuna kuna u 2018. godini. Dok su prošle godine europska sredstva iznosila 2,7 milijuna kuna, ove godine iznosit će 45 milijuna kuna, rečeno je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙