FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split -Otvorena izložba s temom sporta "Sprint"

SPLIT, 23. siječnja 2018. (Hina) - U organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) u srijedu navečer u Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci otvorena je izložba "Sprint" s ukupno 34 skulpture, slike, instalacije, grafike, fotografije i video radova kojim se predstavljaju suvremeni hrvatski umjetnici s temom sporta, što je i tema ovogodišnje Noći muzeja. 

 Kustos izložbe Vedran Perkov je na otvaranju rekao da su s obzirom da je tema izložbe sport odlučili dati pregled umjetnika koji su u svojim radovima dotakli tu temu,  svatko na svoj način. Na izložbi su zastupljeni gotovo svi sportovi, neki od autora su doajeni, pojedini su umrli, a ima i mladih i neafirmiranih umjetnika.

 "Šarolikost izlagača, eksponata i poetika izražavanja je velika. Izložba je nastala u povodu teme ovogodišnje Noći muzeja koja je sport, pa smo odlučili sudjelovati u tome s tim da smo odlučili izložbu otvoriti koji dan ranije. Sve je to počelo još prije tri tjedna, a autori su uglavnom splitski umjetnici i članovi HULU- a, no imamo i nekoliko gostiju", rekao je Perkov.

 Dodao je i da će tom izložbom pokušati dati sažeti pregled nekih od protagonista hrvatske likovne scene koji su inspiraciju za svoje radove pronašli u sportu. Svjesni smo da je tema poput sporta, rekao je Perkov, puno kompleksnija, da traži mnogo veći izložbeni prostor, veću logističku i financijsku podršku, pa smo letimičan i brzi prelet nazvali "Sprint".
 Predsjednik HULU- a Vice Tomasović je izrazio žaljenje što gradonačelnik Andro Krstulović Opara zbog bolesti večeras nije mogao biti na otvorenju izložbe jer "ona povezuje tri njegove ljubavi, a to je Split, sport i kulturu", te mu je u ime svih splitskih umjetnika zaželio brz oporavak.
  Na izložbi izlaže 26 autora među ostalima Valentino Bilić Prcić, Tanja Deman, Ivan Ladislav Galeta, Momčilo Golub, Kažimir Hraste, Vasko Lipovac, Boris Ljubičić, Jakša Matošić, Frano Missia, Renata Poljak, Sandra Sterle, Matko Trebotić itd 
 Izložba "Sprint" je službeni dio ovogodišnje Noći muzeja na temu Sporta pod olimpijskim geslom ''Važno je sudjelovati i glavnom temom Muzeji i sport – brže, više, jače / citius, altius, fortius''.  Na Noć muzeja, ovoga petka, bit će organizirana stručna vodstva povjesničara umjetnosti.   

 Izložba je  otvorena do 6. veljače i ulaz  je besplatan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙