FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska pravila o azilu izazivaju podjele u Europi - Borisov

SOFIA, 22. siječnja 2018. (Hina/Reuters) - Europska pravila o azilu, koja nalažu da zahtjeve za azilom mora obraditi prva zemlja članica u koju tražitelji azila stignu, izazivaju podjele u Europi, rekao je u ponedjeljak bugarski premijer Bojko Borisov, čija zemlja predsjeda EU-om u ovom polugodištu.

Nacionalističke, euroskeptične vlade u Poljskoj i Mađarskoj odbijaju primiti tražitelje azila po europskoj shemi po kojoj svaka država članica mora primiti određen broj izbjeglica kako bi se ublažio pritisak na Grčku i Italiju. Slovačka i Češka, pozivajući se na sigurnosne razloge, također su prema tome rezervirane.

"Dublinska uredba ne funkcionira kako želimo", rekao je Borisov.

"Ne samo da izaziva podjele nego je doslovno raskolila Europu", rekao je na zajedničkoj novinskoj konferenciji s češkim premijerom Andrejom Babišem.

"Mislim da ćemo, uz povjerenje koje vlada među nama, pronaći kompromis", rekao je, dodajući da bi granice trebale biti zatvorene, a ljudi ulaziti samo preko službenih graničnih prijelaza.

Borisov je rekao da bi u trećim zemljama kao što su Turska i Libija trebalo sagraditi sigurnosne centre za smještaj migranata.

Babiš je naglasio da Češka, koja s tim u vezi razmišlja slično kao i ostale članice Višegradske skupine, neće promijeniti stajalište.

"Zna se da se želimo boriti protiv tih kvota", rekao je. "Kvote su neučinkovite i potreban je kompromis."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙