FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Običaj pokladnog jahanja počeo u Šiškovcima

ŠIŠKOVCI, 7. siječnja 2018. (Hina) - U Šiškovcima kod Županje u nedjelju je priređeno prvo ovogodišnje pokladno jahanje, običaj koji će se do sredine veljače i početka korizme održavati diljem Slavonije, Srijema i Baranje.

Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine, a pojedina su ga slavonska sela održavala sve do iza Drugog svjetskog rata.

U Šiškovcima je običaj ustanovljen prije četiri godine, uz običaj pokladnog natpjevavanja.

Po riječima voditelja muške pjevačke skupine "Poljari" iz Šiškovaca Josipa Penića, želja im je bila da se pokladnim natpjevavanjem pokaže kako se nekada pjevalo u pokladno vrijeme i da se taj običaj sačuva od zaborava.

Pojašnjavajući običaj natpjevavanja, Penić je rekao kako jedna skupina konjanika započne pjesmu, a uzvraća im pjesmom druga skupina konjanika.

Zadnje dvije godine, u pokladno natpjevavanje uključilo se i nekoliko ženskih pjevačkih skupina, dodao je Penić rekavši kako je pokladarac koji se pjeva u natpjevavanju posebna vrsta glazbenog izričaja koja se razlikuje od bećarca ili svatovca.

Prije natpjevanja ispred crkve sv. Ane, u središtu Šiškovaca, jahači su, prikladno odjeveni u tradicijsko ruho, na konjima prošli ulicama Šiškovaca, a svratili su i do obližnje Cerne i tamošnjeg Pastoralnog centra Župe sv. Mihaela arkanđela, ispred kojega ih je blagoslovio ceranski župnik Krešimir Jukić.

Jašući kroz selo, jahači su se zaustavljali kod pojedinih obitelji koje su ih počastile slavonskim jelima i pićima, a oni im se odužili pjesmom.

Na odlasku iz kuće u kojoj su primljeni, konjanici bi u znak zahvale zapjevali "Domaćine, od srca ti hvala, što nam tvoja desna ruka dala".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙