FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boris Johnson poručio Rusiji da prestane destabilizirati Europu

MOSKVA, 22. prosinca 2017. (Hina/Reuters) - Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson ruskom će kolegi na razgovorima u petak reći da odnosi dvije zemlje ne mogu biti kao da se ništa ne događa dok Moskva pokušava "destablizirati" Europu.

Johnson će u Moskvi razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u prvom posjetu Rusiji nekog britanskog ministra vanjskih poslova u posljednjih pet godina.

On Moskvu posjećuje u trenutku kada su odnosi Moskve i Londona zategnuti zbog različitih stavova glede Ukrajine i Sirije, kao i tvrdnji, koje Moksva odlučno odbacuje, da se Rusija upliće u politike raznih europskih država.

"Naši odnosi s Rusijom ne mogu ići  'kao i obično' dok Rusija pokušava destabilizirati europske države, uključujući Ukrajinu", poručio je Johnson u izjavi koju je objavio njegov ured uoči posjeta.

"No od  velike je važnosti za međunarodnu sigurnost da razgovaramo jer su posljedice izostanka komunikacije ili nerazumijevanja teške. Posjećujem Rusiju u opasnom vremenu kad moramo raditi zajedno kako bi riješili najžurnije globalne izazove".

Johnson je rekao da je želio razgovarati o suradnji u očuvanju sporazuma s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja, kao i sigurnosnim mjerama za prvenstvo svijeta u nogometu koje se iduće godine održava u Rusiji.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, koja je u prošlosti Johnsona oštro kritizirala, u četvrtak je rekla da je odluku da se britansko-ruski dijalog reducira donio London i ocijenila da je takva odluka bila neutemeljena i donesena u lošem trenutku.

Zaharova je Johnsona ranije nazivala neprofesionalnim, organizirala je online natječaj za karikature koje ga ismijavaju i snažno osporavala njegove ocjene o Siriji.

Na pitanje ruskih novinara u četvrtak što kaže na nedavne Johnsonove kritike Moskve, Zaharova  je rekla da su te izjave u Moskvi samo izazvale smijeh i da nisu vrijedne uzrujavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙