FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRFF - "Ljubavnici i despot": istinita priča o bizarnoj, sjevernokorejskoj otmici

ZAGREB, 6. prosinca 2017. (Hina) - Film "Ljubavnici i despot" redateljskog dvojca Rossa Adama i Roberta Cannana, koji se prikazuje u srijedu na Human Rights Film Festivalu, dokumentarna je priča o bizarnoj otmici i osmogodišnjem zatočeništvu popularne južnokorejske glumice Choi Eun-hee i njezinog bivšeg supruga, redatelja Shin Sang-ok u Sjevernoj Koreji.

Krajem sedamdesetih Choi Eun-hee je otišla u Hong Kong na razgovor o budućem angažmanu s kojega se nikada nije vratila, a šest mjeseci kasnije nestao je i njezin bivši muž, nekadašnji veliki redatelj Shin Sang-ok.  Tek se kasnije otkrilo da su oteti ne bi li doprinijeli razvoju sjevernokorejske kinematografije. Taj su zadatak i ispunili - tijekom dvije i pol godine za Sjevernu Koreju su snimili čak 17 dugometražnih filmova. 

Film, koji je The Guardian prozvao jednim od najzanimljivijih slučajeva Stockholmskog sindroma u povijesti, otkriva detalje osmogodišnjeg ispiranja mozga u totalitarnom komunističkom režimu pod izravnim nadzorom samog Kim Jong-ila.

Brojni intervjui praćeni igranim scenama i isječcima iz filmova dočarat će bizarnost odnosa 'ljubavnika i despota', a kao oštar podsjetnik da se radi o nezamislivom teroru gledatelje će trgnuti audio snimke koje su Choi i Shin potajno snimali, a koje su ostatku svijeta prvi puta otkrile glas Dragog vođe i velikog filmofila Kim Jong-ila, ističe se u najavi filma. 

Nakon premijere na HRFF-u taj će film, prikazan i u službenoj selekciji Sundancea, od 7. prosinca kreće u kino distribuciju, počevši s kinom Zlatna Vrata i kinom Karaman u Splitu. Potom se prikazuje u kinu Gaj u Varaždinu, Filmodromu u Bjelovaru, Zelenoj dvorani u Zaboku, kinu Antonio Gandusio u Rovinju te od 14. prosinca i u zagrebačkom kinu Europa.

Posthumno film Michaela Glawoggera

Večernji termini u kinu Europa donose filmove "Bez naslova" jednog od najznačajnijih austrijskih dokumentarista Michaela Glawoggera i "Dawson City - zamrznuto vrijeme" Billa Morrisona. 

Prvi se prikazuje posthumno, u znak sjećanja na autora koji je tijekom snimanja tog filma preminuo u Liberiji od posljedica malarije. Na temelju snimljenih materijala i zapisa iz redateljeva dnevnika film je završila njegova dugogodišnja suradnica, montažerka Monika Willi.

"Dawson City - zamrznuto vrijeme" priča je o istoimenom gradiću udaljenom tristotinjak kilometara od Arktičkog kruga, koji je krajem 19. stoljeća postao središte američke zlatne groznice i pod čijom su zemljom godinama ležale role s petstotinjak rijetkih nijemih filmova, koje su zahvaljujući nekonvencionalnom “skladištenju” sačuvane od gotovo sigurnog uništenja.

Morrsionova rekonstrukcija povijesti tog neobičnog mjesta vješto je satkana od isječaka pronađenih filmova, arhivskih snimki iz studija Thomasa Edisona te kultniih fotografija Erica Hegga.

Film je dobio nagradu Critics Choice Documentary Awards za najinovativniji dokumentarac 2016. te je nominiran za nagradu Horizons na filmskom festivalu u Veneciji.

Retrospektiva Jonathana Perela u MM centru

U MM centru Studentskog centra počinje retrospektiva "Predjeli sjećanja" argentinskog redatelja Jonathana Perela, u okviru kojega će se prikazati pet njegovih filmova - "Murali", "Vode zaborava", "17 spomenika", "Tabula Rasa" i "El predio". 

"Kroz svoje filmske meditacije Perel nas vodi specifičnim filmskim jezikom statičnosti, prikazivanja onog neprikazivog, mjesta kojih više nema, no ostala su sjećanja upisana u identitet promatrača, onog koji bilježi, a paradoksalno se čini svagda odsutnim. Perelu je u navlastitom filmskom jeziku uspjelo prostorom misliti temporalnost, što je još jedan dokaz da je riječ o važnom i nezaobilaznom filmskom stvaraocu", napominje se u najavnom tekstu filmskog kritičara Tončija Valentića.

Idućih dana u MM centru, gdje se prikazuju eksperimentalni filmovi Festivala, mogu se pogledati filmovi još nekoliko autora eksperimentalnog izričaja.

Među njima je i njemački autor Heinz Emigholz, jedan od najvažnijih europskih filmskih eksperimentatora, čiji je četrdesetgodišnji postojani rad u posljednje vrijeme dospio u žižu interesa filmskih krugova, te su održane brojne retrospektive njegovih djela na najvažnijim svjetskim festivalima i u kinotekama. Prikazat će se dva filma iz njegove nove serije, "Ulični pejzaži [Dijalog]" i "Dieste [Urugvaj]"

U programu je i film francuskog redatelja Cedrica Venaila, "U povjerenju", opisan kao "svojevrsna igra fikcije između onoga što se vidi i što jeste u sadašnjosti i u priči o prošlosti te onoga što bi ili je moglo biti, onoga što je imaginacija, producentova, promatračeva – i na kraju krajeva, gledatelja filma..

Tu je i film "Sretno" Bena Russela, koji radnike na različitim stranama svijeta, u srpskom Boru te Surinamu, povezuje kroz osjećaj univerzalnosti teškog rada, radikalne izoliranosti i otuđenosti. Taj filmski diptih dokumentarni je portret marginaliziranih, nevidljivih radnika, s fokusom na njihove patnje i nade u doba kasnog kapitalizma.

Popratni program s razgovorima o ljudskim pravima, vjerničkom aktivizmu i književnosti Levanta

U okviru popratnog programa u srijedu se održava Human Rights Pitching Forum, novi format za umrežavanje aktivista za zaštitu ljudskih prava, studenata filmske umjetnosti, iskusnih filmskih amatera i profesionalaca, kao i studenata dizajna i etabliranih dizajnera, u organizaciji Zaklade Solidarna i socijalnog poduzeća BRODOTO.

Uslijedit će čitanje i razgovor u sklopu programa Sjedinjene Države Levanta, u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti, kroz projekcije filmova, ali gostovanja niza autora i autorica suvremene bliskoistočne književnosti.

Svoje radove predstavit će Mann Abu Taleb, pisac i urednik iz Jordana s trenutnom adresom u Londonu, palestinska autorica Adania Shibli te Asmaa Azaizeh, pjesnikinja i novinarka iz Haife.

U večernjem terminu održat će se tribina "Vjernički aktivizam u Hrvatskoj danas", na kojoj će se govoriti o tome, među ostalim, što znači biti vjernik u građanskom društvu i što znači biti građanin u svojoj vjerskoj zajednici.

Nakon razgovora prikazat će se film "Bez poreza na dobrotu" o inicijativi koja je spojila vrlo različite aktere, ljude različitih uvjerenja i stavova, a u zajedničkom postizanju oslobađanja donirane hrane PDV-a.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙