FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na 25. konferenciji europskog konzorcija za fuziju EUROfusion bit će predstavljen novi koncept fuzijske elektrane

SREBRENO/DUBROVNIK, 27. studenoga 2017. (Hina) - Novi koncept fuzijske elektrane bit će predstavljen na 25. konferenciji europskog konzorcija za fuziju EUROfusion, koja je otvorena u ponedjeljak u Srebrenom u Župi dubrovačkoj.

Riječ je o najvažnijem europskom znanstvenom skupu o fuziji, čija tema će biti numeričko modeliranje fuzije. Skup je okupio osamdeset vodećih znanstvenika koji se bave teorijskim predviđanjima razvoja fuzijskog reaktora.

Supredsjedatelj konferencije Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković istaknuo je kako će se u tri dana skupa razmotriti teorijski modeli temeljem dosadašnjih eksperimentalnih spoznaja koje se tiču ponašanja fuzijske plazme u fuzijskom reaktoru.

"Razmatrat će se međudjelovanje fuzijske plazme sa stijenkama, ponašanje fuzijskih materijala u tim ekstremnim uvjetima te mogućnosti kontrole procesa u fuzijskoj elektrani. U svemu tome treba voditi računa kako će veliki fuzijski reaktor ITER, vrijedan više od 15 milijardi eura, a koji se gradi u Francuskoj uz sudjelovanje Europske unije, SAD-a, Rusije, Kine, Indije i Japana, biti deset puta veći od trenutno najvećeg fuzijskog reaktora JET u Velikoj Britaniji", izjavio je Tadić.

Tadić je naglasio da, budući da je riječ o ekstremno visokim temperaturama i velikim energijama, kod fuzije treba biti prilično oprezan pa je dobro teorijsko predviđanje i matematičko moduliranje svih tih procesa izuzetno važno.

"S posebnim ponosom ističem da dio koji se tiče matematičkog moduliranja fuzijske plazme predstavlja jaki tim Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu na čelu s Draganom Poljakom, inače supredsjedateljem konferencije. Tako da na ovom skupu imamo dosta važnu ulogu. Nije slučajno da je ovo već drugi europski fuzijski 'workshop' održan u Hrvatskoj, nakon Splita 2014. godine", zaključio je Tadić.

Konferenciju, koja se održava u organiziciji Instituta Ruđer Bošković u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, moderirat će zamjenik voditelja fuzijskog programa Europske unije Xavier Litaudon, koji je ujedno i voditelj programa konstrukcije prvog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) u konzorciju EUROfusion.

Na konferenciji sudjeluju i Eric Sonnendrücker s Instituta Max Planck, Roland Sabot iz francuskog Komesarijata za atomsku energiju CEA, Paolo Ricci iz švicarskog Centra za plazmu (SPC), Andre Sand iz finske Agencije za financiranje tehnologija i inovacija (TEKES) te Matti Coleman iz britanskog Centra za fuzijsku energiju u Culhamu (CCFE) koji će u svojim izlaganjima govoriti o fuziji, ali i ostalim temama u području tehnologije plazme i naprednih materijala za fuzijsku elektranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙