FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP usvojio rezoluciju o Malti, poziva Komisiju da nadgleda provedbu zakona

STRASBOURG, 15. studenoga 2017. (Hina) - Europski parlament (EP) usvojio je u srijedu rezoluciju o Malti i pozvao Europsku komisiju da pomno prati procese u toj članici europskog bloka, posebice provedbu zakona o borbi protiv pranja novca te provedbu propisa o radu banaka zbog sumnje u korumpiranost policije i sudstva.

Dan ranije, eurozastupnici su, uz sudjelovanje potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa i predstavnika Vijeća Mattija Maasakisa, održali raspravu o vladavini prava u toj zemlji nakon što su početkom mjeseca, potaknuti okrutnim ubojstvom novinarke, zastupnici u nacrtu rezolucije doveli u pitanje neovisnost sudstva i policije na Malti te izrazili zabrinutost zbog navodnog masovnog pranja novca u toj članici EU-a.

Za rezoluciju je glasalo 466 zastupnika, 49 je bilo protiv, a 167 suzdržanih.

Zastupnici su istaknuli da Malta treba osnažiti vladavinu prava, a od Komisije očekuju da pažljivo nadgleda procese u svojoj članici kako bi se zajamčila nepristrana provedba zakona.

Komisija također ima zadatak potvrditi da li se Malta pridržava propisa glede borbe protiv pranja novca i bankovnih propisa.

Parlament u rezoluciji izražava bojazan da su policija i sudstvo na Malti kompromitirani zbog toga jer su se interesi pojedinaca "infiltrirali" u proces donošenja odluka kako bi djelovali u svoju korist. 

Eurozastupnici traže da se rasvijetle okolnosti prodaje malteškog državljanstva građanima iz zemalja koje nisu članice EU-a te također pozvali na neovisnu, međunarodnu istragu, uz puno sudjelovanje Europola, o likvidaciji istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizie.

U rezoluciji se kao jedan od glavnih problema navodi da se Malta ne uspijeva nositi s ozbiljnim optužbama za korupciju, kršenje zakona o borbi protiv pranja novca i nadzora banka jer policija ne provodi istrage, a agencija zadužena za sprečavanje pranja novca - FIAU - je pod političkim pritiskom.  

Podsjećaju također da ljudi čija se imena navode u izvješćima FIAU-a i "panamskim dokumentima" nastavljaju obnašati dužnosti u vladi, a posebice traže  od pravosudnih vlasti da istraže rad banaka Pilatus i Nexia BT.

Drugi čovjek Komisije je, međutim, dan ranije na raspravi pozvao zastupnike da ne brzaju sa zaključvima te je kazao da "nakon provedene analize, činjenice koje su iz nje proizašle govore da općenito ne postoji zabrinutost kada je u pitanju poštivanje zakona od strane Malte koji se odnose na borbu protiv pranja novca".

Pozvavši zastupnike da ne trče pred rudo, Timmermans je kazao da se prvo istraga mora "u potpunosti privesti kraju". Ipak  je dodao da "uvijek ima prostora za poboljšanje", te pozvao Maltu da se pridruži Uredu europskog javnog tužitelja u cilju jačanja sigurnosti, slobode i pravde.

Njegove su izjave u nesuglasju s rezultatima prošlotjednog izvješća EP-a u kojem stoji da je porezni sustav Malte u skladu s međunarodnim i OECD standardima, ali da su institucije zadužene za borbu protiv pranja novca i lokalne porezne uprave "uvelike politizirane".

Timmermans je na raspravi o vladavini prava u Malti, održanoj mjesec dana nakon likvidacije istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizie, također kazao da je pravo novinara da istražuje i izvještava u samoj srži europskih vrijednosti i da u svakom trenutku mora biti zajamčeno.

Malteške je vlasti pozvao da sve učine kako bi se počinitelji ubojstva doveli pred lice pravde.

Daphne Caruana Galizia ubijena je 16.  listopada. U svojim je člancima razotkrivala korupciju u visokim krugovima društva, a nije štedjela niti premijera Josepha Muscata.

Konferencijska sala za novinare u Europskom parlamentu sada nosi njezino ime, a ploču je otkrio predsjednik EP-a Antonio Tajani u nazočnosti novinarkine obitelji i glavnog tajnika Reportera bez granica (RSF) Christopha Deloirea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙