FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin - počela provedba projekta Citywalk

VARAŽDIN, 30. listopada 2017. (Hina) - Grad Varaždin s inozemnim partnerima provodi projekt „Citywalk“, vrijedan 2,4 milijuna, kojem je cilj poboljšanje ključnih uvjeta pješačenja kao sredstva urbane mobilnosti, a u ponedjeljak je održana početna radionica projekta.

Projekt je sufinanciran iz programa Europske Unije – Interreg Danube Transnational Programme, čija je ukupna vrijednost 2.380.492,20 eura. Sudjeluje 13 partnera iz devet europskih država, a ključni je izazov gradova da se poboljša sustav prijevoza i dostupnost na način koji je prihvatljiv za okoliš.

„Varaždin je poznat kao grad pješačenja i bicikliranja, budući da mnogi Varaždinci na posao odlaze pješice ili biciklom. Ali činjenica je da ima sve više automobila i ovim se projektom pokušava promijeniti svijest lokalne zajednice o zdravom načinu života i češćem korištenju alternativnih načina prijevoza“, rekao je zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar na početku radionice.

Avar je dodao da je Grad Varaždin dobio oko 1,2 milijuna kuna za provođenje projekta koji će trajati 30 mjeseci, a prve su mu faze promocija te izrada analize urbane mobilnosti.

Danilo Čeh, koordinator projekta iz Znanstveno-istraživačkog centra Bistra iz Ptuja, ističe da je osnovni cilj iz pješačenja graditi održivu mobilnost.

„Jako me raduje da je upravo Varaždin jedan od partnera jer Ptuj i Varaždin su gradovi prijatelji koji imaju jako dobru suradnju. Ovdje je naglasak na hodanju, na pješačenju. Svi znamo da se održiva mobilnost mijenja i ranije je bio naglasak na automobilima, a sad je prva točka pješačenje i iz toga izlaze svi razvojni dokumenti, strategije gradova“, kazao je Čeh.

Cilj je poboljšati urbanu mobilnost kroz učinkovito kombiniranje različitih sredstva transporta, da se pomogne gradovima u dunavskoj regiji da identificiraju prepreke, razviju i implementiraju plan da riješe te prepreke. Projekt se provodi do lipnja 2019. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙