FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdravstveni turizam i investicije važni za budućnost - konferencija

ZAGREB, 27. rujna 2017. (Hina) - Zdravstveni turizam u punini će u Hrvatskoj zaživjeti tek nakon izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, što se očekuje do kraja godine, što je iznimno važno za jačanje pred i posezone te kontinentalni turizam, poručeno je u srijedu s konferencije "Hrvatski turizam 2027."

Ta je konferencija, održana u organizaciji Jutarnjeg lista, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, okupila više od 200 sudionika i obradila dvije teme - zdravstveni turizam i potrebu kapitalnih investicija.

Na skupu je naglašena veza investicija i razvoja turizma u svakom njegovom segmentu, pa i za pronalazak i zapošljavanje radnika, s čime uz turizam muku muče i drugi sektori.

Investiranje u turizmu se nastavlja

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić istaknula je da zbog tog nedostatka trebati kombinirati više instrumenata pa i kratkoročno otvoriti dodatne kvote za uvoz radne snage, jer će nove investicije u turizmu i njegovo širenje na cijelu godinu i cijelu zemlju tražiti nove kadrove, za koje će dugoročno trebati drugačiji koncept obrazovanja. 

"Investicije u turizmu prate njegov rast te je važno da investiranje u turizmu nastavi donositi visokokvalitetne kapacitete i uslugu koja će privući najzahtjevniji segment potrošača pa bi i zarada mogla biti veća. Očekujem da se Hrvatska i njezin turizam ubuduće jače nego do sada promoviraju u tom segmentu", poručila je Dalić.

Dalić je kazala da Hrvatska, u mjeri u kojoj može, ima selektivnu stopu PDV-a za turizam, što u kontekstu porezne politike nema baš puno sektora, ali i da zna da je sektoru prijeporno pitanje niže ili više stope PDV-a, no smatra da to nije njegov najveći problem, pogotovo s obzirom na, kako je rekla, vrlo darežljiv zakon o poticanju ulaganja.

Predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović upozorio je pak da hotelijeri nisu imali utjecaja na stopu PDV-a koja je najviša na Mediteranu te ocijenio da bi investitorima u turizmu za bolje planiranje pomogla stabilna politika u kojoj se PDV i drugi nameti neće učestalo mijenjati.

"Sva sreća za nas da je porez na nekretnine odgođen. Nadamo se da će Vlada izaći u susret i pomoći naći rješenje oko radne snage, a mi ćemo nastaviti investirati jer smo se naučili snalaziti u problemima i preprekama, na koje nailazimo čak i kada se neki projekt poput obnove hotela Park u Rovinju nađe na listi strateških projekata pa onda te probleme rješavamo tri godine", upozorio je Popović.

Nastavak investicija do dvije milijarde eura do 2020. najavio je predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin. Kaže da je krivo protumačena Valamarova objava odustajanja od jedne manje investicije, kao i da veći povrat uloženog donose 'brownfield' nego 'greenfield' investicije kojih ima jako malo.

"Sada je prilika za investicije, ali bilo bi dobro kada bi se investitori malo više rasteretili. Tada bi i plaće i uvjeti rada mogli biti bolji", poručio je Kukurin s kojim se složio predsjednik Uprave Jadranke Sanjin Šolić, najavljujući da i oni nastavljaju s investicijama, ali očekuju pomoć države u rješavanju problema koje koče realizaciju investicije zračne luke na Lošinju.

Ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo važnost investicija, pogotovo za zdravstveni turizam, za što, kako je najavio, spremno čeka 300 do 350 milijuna eura različitih investitora, ali je za to potrebna izmjena zakonske regulative.

"Kada se omoguće te investicije promjenama zdravstvenih zakona, sa sadašnjih oko 300 milijuna eura zdravstveni turizam u prihodima nakon dvije-tri godine skočit će na više od milijardu eura, a kako se to najviše događa u pred i posezoni turizam će ukupno više uprihoditi. Vjerujemo da će se do kraja ove godine to zakonski riješiti ", kazao je Cappelli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙