FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano otvorene 52. Vinkovačke jeseni

VINKOVCI, 15. rujna 2017. (Hina) - Glazbeno-scenskom priredbom "Ex Slavonia" (Iz Slavonije), održanoj na Trgu bana Josipa Šokčevića pred velikim brojem posjetitelja i uzvanika među kojima se nalazio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, u Vinkovcima su u petak navečer svečano otvorene 52. Vinkovačke jeseni.

Manifestaciju je otvorenom proglasio predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je u prigodnom govoru poručio kako ga veseli što sudjeluje u događaju koji je izrastao u jedinstveni kulturni i turistički događaj.

"Drago mi je da je ovaj hrvatski foklorni festival prepoznat i postao jedan od najvažnijih u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe", rekao je i istaknuo kako svi moramo biti ponosni na sve ono što promiču i čuvaju Vinkovačke jeseni. 

Govorio je i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić rekavši kako su Vinkovačke jeseni okrunile slavonsku ravnicu te iz godine u godinu unose optimizam među Slavonce.

"Uvjeren sam da su Vinkovčke jeseni kroz svojih više od pola stoljeća postojanja uspjele prikazati prošlost Slavonije u izvornom obliku", poručio je Bosančić.

U glazbeno-scenskom programu nastupaju brojni glumci hrvatskoga glumišta, pjevačke i folklorne skupine te tamburaški sastavi kao i vokalni solististi. Scenarij priredbe napisala je dugogodišnja scenaristica svečanosti otvorenja Vinkovačkih jeseni Ana Cvenić koja je kroz djela vinkovačkoga književnika Ivana Kozarca i pjesnika iz Bošnjaka nedaleko Županje Antuna Lešića - Tunje pokušala prikazati život Slavonaca i sve ono što oni cijene i vole. 

Među brojnim uzvanicima bili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, đakovački i osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, počasni građanin Vinkovaca Vladimir Šeks, brojni saborski zastupnici, čelnici političkih stranaka, gradonačelnici okolnih i prijateljskih gradova.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni počele su 8. rujna i traju do 17. rujna, a u sklopu te manifestacije održano je ili će se održati 60-tak folklornih, kulturnih, gospodarskih, sportskih i zabavnih priredbi pod geslom "Ex Slavonia" koje je uzeto iz istoimene pjesme Vinkovčanina Vladimira Kovačića. Središnja priredba, svečani mimohod i revija konjskih zaprega održat će se u nedjelju, posljednjega dana manifestacije, kada će ulicama i trgovima Vinkovcima proći članovi gotovo 80 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koje njeguju izvorni hrvatski folklor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙