FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel želi da EU razmotri prekid pristupnih pregovora s Turskom

BERLIN, 5. rujna 2017. (Hina/Reuters) - Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u utorak da se Turska brzo udaljava od vladavine prava i obećala da će zatražiti od svojih partnera u EU da razmotre suspenziju ili prekid pristupnih pregovora s tom zemljom na sastanku u listopadu.

Manje od tri tjedna prije parlamentarnih izbora, Merkel u govoru pred Bundestagom nije skrivala frustriranost zbog Turske i jasno je kazala kakve su joj namjere nakon što je u nedjelju zaoštrila retoriku i poručila da Turska ne bi trebala postati članicom EU-a.

Izjavom, izrečenom u televizijskoj debati sa socijaldemokratskim suparnikom Martinom Schulzom, izazvala je optužbe Ankare da je populist.

"Turska jako brzo skreće s puta vladavine prava", kazala je, dodajući da će njemačka vlada učiniti sve što može kako bi osigurala da Nijemci pritvoreni u Turskoj budu pušteni.

Merkel je kazala da razvoj situacije nalaže da se preispitaju njemački i europski odnosi s Turskom.

"Razgovarat ćemo također, a predložit ću da se to dogodi na sastanku EU-a u listopadu, o budućim odnosima s Turskom, uključujući pitanje suspenzije ili prekida pregovora o pristupanju."

"Zauzimat ću se za odlučan stav... Ali moramo se koordinirati i surađivati s našim partnerima", kazala je, dodajući da bi bilo štetno za EU kada bi se države članice oko toga sporile. "To bi dramatično oslabilo europsku poziciju."

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙