FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni dan svjesnosti o Duchenneu, 7. rujna

ZAGREB, 4. rujna 2017. (Hina) - U svjetsku kampanju obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofijiu, 7. rujna, i ove godine uključit će se Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) s mrežom od 28 udruga, priopćio je u ponedjeljak SDDH.

Kampanja u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o Duchenneu u Europi se treću godinu za redom provodi pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a ove godine radi podrške stvaranju globalne platforme za e-učenje o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD), jer je edukacija prvi korak u ostvarenju snova oboljelih, ističe SDDH.

Platforma za e-učenje roditeljima, liječnicima, fizioterapeutima i drugim pružateljima zdravstvene skrbi osigurava dostupnost svih potrebnih informacija u svakom trenutku, a sva najvažnija uputstva bila bi praćena video prikazima koje će pripremiti stručnjaci iz različitih područja s iskustvom rada s osobama s DMD-om.

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Puno je vrsta i oblika mišićne distrofije, a najprogresivniji oblik je DMD, koji je prvi opisao francuski neurolog Duchenne 1861. godine. Poremećaj je uzrokovan mutacijom u genu distrofina, koji se nalazi na X kromosomu zbog čega obolijevaju u pravilu muška djeca.

Prvi simptomi bolesti javljaju se već između druge i šeste godine života, a vidljivi su u području mišića natkoljenica i zdjelice. Dijete hoda na prstima, često pada, otežano ustaje, a prilikom ustajanja s poda rukama se penje uz natkoljenice, hoda gegajući se, ima povećane mišiće listova, otežano trči, skakuće i penje se po stepenicama. Velika većina oboljelih već do dvanaeste godine počinje koristiti invalidska kolica.

Budući da za DMD još uvijek nema lijeka, terapija je usmjerena prema usporavanju progresije bolesti tako da je radi održavanja kvalitete življenja i prevencije komplikacija, uz svakodnevno provođenje vježbi istezanja, neophodno pratiti srčane i dišne funkcije koje također slabe te redovito provoditi vježbe disanja i ostale rehabilitacijske postupke. Smrt najčešće nastupa u trećem desetljeću života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙