FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija nezadovoljna poljskim odgovorom u vezi pravosudnih reforma

BRUXELLES, 31. kolovoza 2017. (Hina) - Europska komisija nije zadovoljna odgovorom Varšave na njezine primjedbe u vezi s poljskim pravosudnim reformama jer ne sadrži "nijednu konkretnu mjeru", izjavio je u četvrtak prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Komisija je 26. srpnja pokrenula postupak protiv Poljske zbog sporne pravosudne reforme. Varšava je imala rok od mjesec dana za odgovor u kojem treba navesti koje će mjere poduzeti za izmjenu propisa koji po mišljenju Komisije potkopavaju neovisnost sudstva.

Poljska je vlada prošli tjedan poslala odgovor Bruxellesu u kojem je odbacila primjedbe Europske komisije kao neutemeljene i navela da promjene zakonodavstva u pravosuđu poštuju europske standarde.

"Komisija pozorno proučava poljske argumente, ali već vas sada mogu obavijestiti da poljski odgovor ne sadrži nijednu konkretnu mjeru kojom bi se otklonile primjedbe Komisije", rekao je Timmmeramans pred Odborom za pravosuđe Europskog parlamenta.

Komisija je, između ostaloga, pri pokretanju postupka protiv Poljske, izrazila zabrinutost zbog toga što po novom poljskom zakonu ministar pravosuđa može produljiti mandat sucima koji se dosegnuli dob za mirovinu. Također može smijeniti i postaviti predsjednike općih sudova.

Komisija ističe da se time narušava neovisnost pravosuđa.

Komisija je Poljskoj zaprijetila aktiviranjem članka 7 Ugovora o Eurospkoj uniji, koji u konačnici može dovesti do gubitka prava glasa u Vijeću EU-a. To se u bruxelleskom žargonu naziva "nuklearnom opcijom", koja još nikada nije bila upotrijebljena za discipliniranje zemalja članica.


 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙