FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski hotelijeri većim brojem letova žele produžiti sezonu

ZAGREB, 16. kolovoza 2017. (Hina) - Strukovna grupacija hotelijera pri splitskoj podružnici Hrvatske gospodarske komore predložila je povećanje broja zrakoplovnih linija za područje Splitsko-dalmatinske županije izvan glavne sezone s ciljem bolje prometne povezanosti, smanjenja sezonalnosti turizma, ali i manjim izdacima za nezaposlene uslijed većeg broja radnih mjesta. 

Županijska komora Split pretpostavlja i da bi veći broj letova za to područje doprinijelo proširenju, odnosno diverzifikaciji turističke ponude te županije.

Sezonalnost hrvatskog turizma, navodi se u priopćenju, prisutna je u svim jadranskim županijama, posebice u Splitsko-dalmatinskoj. Naglašava se da je ta županija, usprkos dobroj cestovnoj povezanosti, previše udaljena od svojih glavnih emitivnih tržišta za kraće posjete automobilom.  

Strukovna grupacija hotelijera predlaže stoga povećanje broja zrakoplovnih linija izvan glavne sezone, što bi produžilo sezonu. Upravo bi ta mjera, ističu, bila ključna za omogućavanje provedbe i ostatka mjera za smanjenje sezonalnosti, kao što je razvoj turističke ponude te županije, a turisti iz emitivnih tržišta mogli bi posjećivati destinacije Splitsko-dalmatinske županije tijekom cijele godine.

Isto tako, u Komori su procijenili da bi uz očekivano povećanje broja gostiju i prihoda produljenje turističke sezone dovelo i do smanjenja broja nezaposlenih sezonskih radnika i posljedično do ušteda u isplati naknada za nezaposlene.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije za prošlu godinu, vidljivo je smanjenje isplate naknada za nezaposlene nakon početka turističke sezone. Tako su isplate naknada za ožujak 2016. iznosile 12,59 milijuna kuna, za travanj 9,6 milijuna kuna, a za svibanj 7,91 milijun kuna pa bi se produljenjem sezone kroz povećan broj letova samo tijekom ožujka na tim izdacima uštedjelo 2,98 milijuna kuna.

"Produljenjem sezone letova došlo bi do pozitivnog pomaka u ukupnom gospodarstvu, a ako se letovi za deset glavnih gradova europskih zemalja povećaju na broj od tri puta tjedno tijekom studenoga, prosinca i ožujka, sezona bi se u Hrvatskoj produljila za 12 tjedana", istaknuo je vijećnik Strukovne grupacije hotelijera Županijske komore Split Josip Čulić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙