FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljeto u kinu Europa: uz reprize najboljih filmova od sredine srpnja i dva nova naslova

ZAGREB, 12. srpnja 2017. (Hina) - Uz više od osamdeset filmova koji su obilježili proteklu filmsku sezonu, a tijekom ljeta se prikazuju u ciklusu "Propustili ste, pogledajte" zagrebačko kino Europa od sredine srpnja donosi i dva nova naslova - poljsku dramu "Sjedinjene države ljubavi" i norveški dokumentarac "Magnus - šahovski Mozart".

U jednom od najzapaženijih filmova ovogodišnjeg Berlinalea mladi redatelj Tomasz Wasilewski prikazuje pad komunizma, kroz intimnu priču o četiri naizgled sretne žene koje nastoje pronaći svoje mjesto u novom poretku.

Film govori o njihovim ljubavnim čežnjama i potragom za srećom u jednom provincijskom gradiću - jednu od njih privlači svećenik, druga je u dugogodišnjoj vezi s oženjenim liječnikom, treća je profesorica kojoj se sviđa mladi susjed, a četvrta sanja o svjetskoj manekenskoj karijeri.  

Na Berlinskom filmskom festivalu film je osvojio nagradu za najbolji scenarij i nominaciju za najbolji film.

Dokumentarni film 'Magnus - šahovski Mozart' redatelja Benjamina Reeja otkriva neobičnu i brzu putanju do vrha Magnusa Karlsena, koji je postao šahovski velemajstor sa samo 22 godine.  

Priču o mladiću koji ima urođenu vještinu memoriranja te izrazitu kreativnost i intuiciju redatelj donosi uz pomoć niza arhivskih i kućnih snimaka - pratio ga je od njegove 13. godine.  

"Već od djetinjstva, kao čudo od djeteta, Magnus je želio postati šahovski prvak. Dok su većini igrača neophodni strogi uvjeti da bi usavršili svoje vještine, Magnusova se briljantnost najjače ističe u krugu obitelji, kao izvoru ljubavi i podrške", ističe se u najavi filma. 

U okviru ovogodišnje ljetne sezone kina Europa prikazat će se gotovo svi filmovi koji su obilježili proteklu sezonu, od dramedije "Tony Edrdmann" preko hit mjuzikla "La la Land" i Oscarom nagrađenog filma "Moonlight", do nekonvencionalnih biografskih filmova "Neruda" i "Jackie" Pabla Larraina. 

Prikazat će se i psihološki trileri "Elle" i "Sluškinja", jedan od najkontroverznijih filmova godine "Neonski demon" te poetični art film "Paterson" Jima Jarmuscha. 

Na programu je i provokativna argentinska saga "Klan" za koju je Pablo Trapero nagrađen Srebrnim lavom za režiju na venecijanskoj Mostri.  

Filmovi koji nisu na engleskom prikazuju se svakog utorka i četvrtka u sklopu ljetnog programa "Subtitled T-days" koji, kao odgovor na potrebe sve brojnije inozemne publike, na veliko platno donosi filmove s titlovima na hrvatskom i engleskom. 

U sklopu tog programa prikazat će se i tri hrvatska filma, dokumentarac "Gazda" Darija Juričana, festivalska uspješnica "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić i božićna priča "Sve najbolje" Snježane Tribuson. 

Za djecu je priređen program Kino Bibijada - svake srijede i nedjelje održavaju se besplatne projekcije filmova (uz prethodno preuzimanje ulaznica), među ostalim, filmovi "Mali ganster", "Anka", "Uzbuna na Zelenom Vrhu", "Moj život kao Tikvica". 

Tu je i program kratkih igranih i animiranih filmova "Moj prvi odlazak u kino" namijenjen najmlađoj publici, u sklopu kojega se prikazuju filmovi s ovogodišnjeg Animafesta te odabrani naslovi iz serije "Mišo i Robin".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙