FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Greenpeaceov brod u Rijeci - protiv plastike na Jadranu

RIJEKA, 11. srpnja 2017. (Hina) - Na Greenpeaceovu brodu Rainbow Warrior III, koji je u sklopu europske turneje „Više Mediterana, manje plastike“, doplovio u  Rijeku, u utorak je na konferenciji za novinare upozoreno na onečišćenje i posljedice onečišćenja Jadranskog mora i Mediterana plastikom, a građani su pozvani da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu. 

 Predstavnici Greenpeacea pozvali su građane da danas i sutra u riječkoj luci posjete njihov brod, razgledaju ga i potpišu peticiju protiv plastike za jednokratni upotrebu, koju je, kako je rečeno, dosad potpisalo oko 100.000 ljudi, od toga njih oko 3000 u Hrvatskoj.

 Po riječima voditelja Greenpeacea u Hrvatskoj Zorana Tomića, procjenjuje se da na godinu u moru završi ukupno oko osam milijuna tona plastike, a samo u Sredozemnom moru pluta oko 1455 tona plastike.
 Oko 80 posto plastike u more dospijeva s kopna, a trebaju joj stotine godina za razgradnju, pa, rekao je, rješavanje problema treba tražiti na kopnu. Tomić  je naveo da se sada u EU vodi dijalog između vlada, Europske komisije i parlamenta upravo o izmjenama direktiva u vezi s plastikom, a Greenpeace želi utjecati kako bi se donijele progresivne mjere, smanjila količina plastike, a plastika za jednokratnu upotrebu prestala koristiti.

 Tomić je naglasio da u moru pluta i mikroplastika, tj sitni, jedva vidljivi komadići plastike, koji nastaju raspadanjem većih komada i koji ulaze u prehrambeni lanac, dodajući da se, primjerice, jedna plastična jednokratna žličica za kavu koristi minutu, a ostaje u okolišu oko 400 godina.  

 Plastika ugrožava životinje, posebice glavate želve, koje najlonske vrećice prepoznaju kao meduze te ih pojedu i uginu  kao i sredozemne medvjedice i druge životinje. Poručio je da plastika utječe na svu prirodu i pozvao građane da pridonesu smanjenju plastike nekorištenjem plastičnih vrećica. 

 Tomić je rekao da, dok EU donosi nove propise o otpadu i plastici, Greenpeace poziva ministra Tomislava Ćorića da se zauzme za što strože mjere smanjenja plastičnog onečišćenja, da fokus treba biti na smanjenju plastike u nastanku i na višekratnoj upotrebi, a tek onda na recikliranju, što je do sada bio slučaj. Traže da se uvede proširena odgovornost proizvođača, odnosno obveza sudjelovanja u trošku smanjenja i zbrinjavanja plastičnog otpada.

 Po podacima Greenpeacea, u svjetskim razmjerima 60 do 80 posto morskog otpada čini plastika, a prosječna gustoća plastičnog otpada u sredozemnom bazenu je komad plastike na svaka četiri četvorna metra.

 Greenpeaceov brod je u Rijeku uplovio jučer, na obljetnicu miniranja i potapanja prvog "Rainbow Warriora" 1985.. Iz Greenpeacea su naveli da su taj brod u Novom Zelandu potopile francuske tajne službe, kada je prosvjedovao protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je tada zapovijedao sadašnji kapetan broda Rainbow Warrior III  i dugogodišnji aktivist Peter Willcox, koji  se tih dana prisjetio na današnjoj konferenciji za novinare.

Rainbow Warrior III je prije Hrvatske posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace sa znanstvenicima provodio istraživanje mora, a nakon Jadrana otplovit će u Grčku i Bugarsku.

Greenpeace je neovisna globalna organizacija kojoj je misija zaštita i očuvanje okoliša te promicanje mira, a za svoje djelovanje ne prihvaća donacije vlada, Europske unije, kompanija ni političkih stranaka.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙