FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF pozvao na humanitarnu utrku Mliječna staza

ZAGREB, 5. srpnja 2017. (Hina) - UNICEF pokreće milijun kuna vrijedan projekt osnivanja prve hrvatske banke humanog mlijeka kako bi se prijevremeno rođenoj djeci pružila najbolja skrb, a 9. i 10. rujna u sklopu projekta u Zagrebu organizira prvu humanitarnu utrku "Mliječna staza 2017." s ciljem prikupljanja sredstava i podizanja svijesti o važnosti skrbi za najmlađe.

Na utrci se očekuje 3000 sudionika. U subotu će se održati revijalna dječja trka na Europskome trgu, dok je u nedjelju predviđeno održavanje glavnih utrka na 5 i 10 kilometara, sa startom i ciljem na Trgu Eugena Kvaternika, priopćeno je iz UNICEF-a u srijedu. 

"Za početak svake utrke važan je dobar start, zato je djeci, posebno najmlađoj i najranjivijoj, važno dati vjetar u leđa. Pozivamo sve da budu zvijezde 'Mliječne staze' i pomognu u brizi za prijevremeno rođenu i drugu novorođenčad koja treba pomoć", istaknuli su organizatori u priopćenju.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić pozvala je građane da se prijave na utrku te poručila da svatko može biti 'zvijezda vodilja' za najmlađe.

U priopćenju stoji da će se prihod od kotizacija usmjeriti u otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj, u jednoj od zagrebačkih bolnica. To su neprofitne organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave. Većina ih se nalazi u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka, navodi se u priopćenju.

Svoju podršku dale su i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović te poznata triatlonka Đurđica Orepić − Ironwoman. Projekt pokreće UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙