FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 18. lipnja 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava redoviti sastanak na vrhu šefova država ili vlada zemalja članica EU-a, započinju službeni pregovori o Brexitu, a u Luxembourgu se sastaje nekoliko ministarskih vijeća.

Summit EU-a održava se u četvrtak i petak u Bruxellesu.  Čelnici zemalja članica razgovarat će o pitanjima migracija i azila, reformi Dublinskog sustava kojom bi se trebala promijeniti pravila za tražilje azila. Na dnevnom redu je također jačanje suradnje unutar EU-a o u području sigurnosti i obrane. Na summitu će se i formalno zatvoriti ovogodišnji ciklus Europskog semestra, sustava koordinacije ekonomskih politika zemalja članica.

U ponedjeljak u Bruxellesu započinju pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Pregovoračke timove predvode Michel Barnier, glavni europski pregovarač i David Davis s britanske strane.

Na prvom pregovaračkom sastanku na političkoj razini glavne teme će biti prava građana EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanskih građana u EU-u, financijska nagodba te režim na jedinoj kopnenoj granici između Sjeverne Irske i Republike Irske. 

Pregovori počinju skoro godinu nakon referenduma, na kojem su se britanski građani tijesnom većinom odlučili iz izlazak iz EU-a. Temeljno načelo pregovora, na kojem inzistira europska strana, bit će postupan pristup, što znači prvo postići dogovor o temeljnim pitanjima razdruživanja, a nakon toga razgovorati o budućim odnosima. Britanija je uputila službenu obavijest o namjeri napuštanja EU-a 29. ožujka i od tada teče dvogodišnji rok u kojem se trebaju pregovori završiti.

EU sa svoje strane predviđa da bi se između listopada i prosinca mogao postići načelni dogovor o razdruživanju, što bi omogućilo početak pregovora o budućim odnosima. Do listopada sljedeće godine trebao bi se u potpunosti usuglasiti sporazum o razdruživanju i u tom bi slučaju ostalo još oko pet mjeseci za njegovu ratifikaciju u članicama EU-a i Velikoj Britaniji. Međutim, mnogi sumnjaju da je moguće u tako kratkom roku završiti pregovore.

U ponedjeljak se u Luxembourgu održavaju dva ministarska vijeća - Vijeće za vanjske poslove i Vijeće za okoliš.

U utorak u Luxembourgu se sastaje Vijeće za opće poslove. Na rubu toga sastanka održat će se dvije konferencije o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, na kojima će svaka od njih otvoriti po dva pregovaračka poglavlja.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙