FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK ne želi potvrditi da pokreće postupak protiv triju članica zbog izbjeglica

BRUXELLES, 12. lipnja 2017. (Hina) - Europska komisija nije u ponedjeljak htjela izravno potvrditi ni demantirati informaciju da će ovoga tjedna pokrenuti postupak protiv triju članica koje ne žele sudjelovati u programu premještanja izbjeglica iz Grčke i Italije.

Glasnogovornik Komisije  Alexander Winterstein nije htio ni potvrditi ni demantirati da će se pokrenuti postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke.

Rekao je da će stajalište Komisije u utorak iznijeti povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos i da će Komisija u srijedu objaviti sve odluke koje se tiču pokretanja postupka, što čini redovito jednom mjesečno.

"Danas ne želim o tome, Komisija će svoje odluke objaviti u srijedu. Europska komisija je čuvar ugovora, zakon se mora primjenjivati i Komisija nadzire poštovanje zakona", rekao je Winterstein.

Reuters je u ponedjeljak objavio, pozivajući se na izvore iz Komisije, da će Komisija na svom sastanku u utorak u Strasbourgu donijeti odluku o slanju formalnog upozorenja Poljskoj i Mađarskoj i vjerojatno Češkoj, što je prvi korak u postupku koji Komisija pokreće kada neka od zemalja članica prekrši svoje pravne obveze.

Poljska i Mađarska odbile su primjeniti dogovor EU-a da se iz Grčke i Italije premjesti 160.000 izbjeglica s Bliskog istoka i Afrike, kako bi se tim dvjema članicama olakšao teret.

Češka je do sada primila samo 12 izbjeglica, a nedavno je vlada objavila da će prestati primati izbjeglice u sklopu programa premještanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙