FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt SOELA - u Sisku izložba i utrka solarnih, električnih i hibridnih automobila

SISAK, 9. lipnja 2017. (Hina) - Sisačka Tehnička škola organizirala je u petak i subotu u Sisku u sklopu projekta SOELA, konferenciju o solarnim i električnim vozilima te utrku i izložbu solarnih i hibridnih vozila, proizvedenih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Projekt SOELA sisačka Tehnička škola pokrenula je prije pet godina, uz pomoć sredstava  EU, za proizvodnju solarnih automobila u nekoliko hrvatskih tehničkih škola.

 Korištenje što jeftinije i ekološki prihvatljivije energije za vozila pred proizvođače postavlja nove tehnološke izazove, istaknuto je u petak na konferenciji o solarnim i električnim automobilima, pod naslovom "Od inovacije do svjetskog tehnološkog proizvoda".

 Održana su i stručna predavanja o proizvodnji solarnih modula i baterija, unapređivanju mogućnosti aditivnih tehnologija površinskom obradom, suvremenom ekološkom gradskom prijevozu, korištenju sustava komprimiranog zraka za povećanje efikasnosti hibridnih pogona te o solarnim automobilima. Predstavljena je i nova tvornica solarnih ćelija “Sunceco Inc“.

 U panel diskusiji konferencije sudjelovali su brojni stručnjaci iz područja energetike, auto industrije i sveučilišni profesori, među kojima prof. dr. Zdenka Zovko Brodarac, Milan Sladojević, Darko Matt Sertić, mr. Zoran Ereš, Krištof Debeljak, prof. dr. Željko Heerić, Ljubomir Majdandžić, Vikica Lukić, Stevče Arsoski, Bobby B. Grubić, Matej Čer, Danijela Krajina, Matijas Knežević i drugi.

 Na prigodnoj izložbi predstavnici, odnosno uvoznici, zastupnici i proizvođači električnih i hibridnih automobila iz zemlje i inozenstva, predstavili su dvadesetak najnovijih modela.

 Tako je Toyota centar iz Zagreba predstavio nova hibridna vozila, Gaparić Grupa hibridna vozila Outlander PHEV i i-MIEV, Auto Zubak i RWE Hrvatska izložili su e-Golf, GM-MIG d.o.o . je predstavio AIXAM e-City, tvrtka Ducati Komponenti d.o.o. predstavila je FREE DUCK2, električni bicikl i mobilnu punionicu električnih automobila, Auto Holetić Peugeot predstavio je vozilo e- Partner, AVANT CAR Zagreb izložio je svjetski poznate električne automobile Tesla i Nissan Leaf, zagrebački DOK-ING d.o.o., Zagreb, predstavio je svoj inovativni električni vozni park itd.

 U subotu se održava 5. utrka solarnih automobila koje su izradili učenici 16 hrvatskih strukovnih škola iz Siska, Velike Gorice, Kutine, Zadra, Osijeka, Slavonskog Broda, Rijeke, Novske, Slunja, Gospića, Nove Gradiške, Dubrovnika, Ogulina, Otočca, Požege i Karlovca, slovenskih škola iz Krškog i Škofje Loke, te Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka. Organizirane su i promotivne vožnje solarnih automobila.

 Uz sisačku Tehničku školu, kao organizatora, projekt je sufinancirala Sisačko-moslavačka županija, dok su pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙