FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK o američkom povlačenju iz Pariškog sporazuma: tužan dan za globalnu zajednicu

BRUXELLES, 1. lipnja 2017. (Hina) - Europska komisija izrazila je u četvrtak žaljenje zbog jednostrane odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimi ističući da je danas "tužan dan" za globalnu zajednicu.

"Danas je tužan dan za globalnu zajednicu, kada ključni partner okreće leđa borbi protiv klimatskih promjena. Europska unija duboko žali zbog jednostrane odluke Trumpove administracije o povlačenju Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma", kaže se u izjavi povjerenika Europske komisije za klimu i energiju Miguela Ariasa Canetea u povodu američke objave o povlačenju iz sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.

Povjerenik Canete kaže da je Pariški sporazum dosad nezabilježeno partnerstvo gotovo 200 zemalja svijeta u borbi protiv problema koji prijeti svima.

Međutim, unatoč američkom odustajanju, Canete kaže da će Pariški sporazum opstati i da je Europa spremna predvoditi borbu protiv klimatskih promjena.

"EU će pojačati svoja postojeća partnerstva i tražiti nova savezništva kako s najvećim svjetskim gospodarstvima tako i s najranjivijim otočnim državama. To će partnerstvo naravno uključivati mnoge američke tvrtke, građane i zajednice koji su izrazili potporu Pariškom sporazumu i poduzimaju ambiciozne poteze za zaštitu klime. Mi ćemo zajedno ostati uz Pariški sporazum i provesti ga", kaže Canete.

Povjerenik dodaje da fronta u borbi protiv klimatskih promjena nije oslabljena američkom odlukom.

"Umjesto da nas oslabi, to nas je galvaniziralo", kaže Canete te ističe spremnost Europe da se zajedno s partnerima suoči s najvećim izazovom današnjice.

"Mi ćemo to zajedno napraviti. Mi smo na pravoj strani povijesti", istaknuo je povjerenik Canete.

Sporazum o ograničavanju rasta prosječne temperature u svijetu dio je naslijeđa Baracka Obame što je Trump u izbornoj kampanji obećao preispitati u ime zaštite radnih mjesta u SAD-u.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙