FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska komisija predstavila prijedloge za veću integraciju eurozone

BRUXELLES, 31. svibnja 2017. (Hina) - Europska komisija je u srijedu objavila niz prijedloga za razmišljanje o jačanju eurozone do 2025. godine, koji između ostaloga uključuju uvođenje funkcije stalnog predsjednika euroskupine, a sama euroskupina mogla bi postati jedna od službenih formacija Vijeća EU-a.

Komisija je predložila plan za dovršetak Ekonomske i monetarne unije u dva koraka - u prvoj fazi do 2019. trebala bi se dovršiti bankovna unija i unija tržišta kapitala, a u drugoj fazi do 2025. uvođenje funkcije stalnog predsjednika euroskupine, a sama euroskupina mogla bi postati jedna od službenih formacija Vijeća EU-a.

Jedna od predloženih opcija je i spajanje uloga povjerenika Europske komisije za ekonomske i monetarne poslove, funkcije koju sada obnaša Pierre Moscovici i predsjednika euroskupine, što je sada nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem. To bi bila neka vrsta europskog ministra financija.

Euroskupina je danas termin kojim se označavaju neformalni sastanci ministara financija zemalja članica eurozone, a za predsjednika te skupine bira se jedan od ministara financija. Euroskupina je zadužena za pitanja vezana uz Europsku monetarnu uniju, a sastaje se redovito prije sastanka Vijeća ECOFIN, jednog od formacija Vijeća EU-a, koje okuplja ministre financija svih zemalja članica EU-a.

Komisija također predlaže uspostavu riznice eurozone i možda zasebni proračun eurozone te stvaranje europskog monetarnog fonda.

Jedan od prijedloga je i uvođenje novog financijskog instrumenta "European safe asset" (ESA). Taj bi instrument trebao imati ulogu sličnu onoj kakvu bi trebala imati euroobveznica, oko čega ni izbliza nema suglanosti među članicama eurozone, ali ne bi uključivao mutualizaciju dugova eurozone, to jest da cijela eurozona postane odgovorna za obveznice koje izdaju pojedine članice.

Komisija ističe da dovršetak Ekonomske i monetarne unije nije cilj sam po sebi, nego ona treba osigurati stvaranje radnih mjesta, rast, socijalnu pravdu, ekonomsko upravljanje i financijsku stabilnost.

"Odgovornost i solidarnost, smanjenje i podjela rizika morat će ići ruku pod ruku. Ekonomska i monetarna unija treba ostati otvorena za sve zemlje članice EU-a, a proces odlučivanja mora postati transparentniji i demokratski odgovoran", ističe Komisija.

Ideju o proračunu i ministru financija eurozone podržava francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U Njemačkoj podržavaju uvođenje funkcije ministra financija eurozone, ali pod uvjetom da mu se dadu ovlasti da može nametnuti poštovanje proračunskih pravila.

Jedna je od ideja uspostava fonda za loša razdoblja "rainy day fund", koji bi bio povezan s proračunom eurozone, a koristio bi se za osiguranje visokih troškova za nezaposlene za vrijeme ekonomskih poteškoća, kada nacionalni proračuni bilježe velike deficite.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙