FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radoš: Vjerske zajednice u BiH mogu pridonijeti pomirenju i životu uz poštivanje različitosti

ZAGREB/BRUXELLES, 4. svibnja 2017. (Hina) - Na poziv zastupnika Joze Radoša (HNS/ALDE) i zastupnika švedskih liberala Jasenka Selimovića (ALDE),  supredsjedatelja neformalne skupine „Prijatelji Bosne i Hercegovine“,  Europski parlament je u srijedu posjetio veliki muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, priopćeno je iz ureda zastupnika Radoša.

Generacija građana Bosne i Hercegovine, koja je sudjelovala u posljednjim ratnim sukobima, nije bila na tragu ostavštine svojih očeva i djedova, poručio je, po priopćenju, muftija Kavazović u razgovoru s europarlamentarcima, članovima skupine „Prijatelji BiH“. A ta ostavština je zajednički život u različitosti za što se, kaže muftija Kavazović, Islamska zajednica u BiH zalaže.

„Vrijednosti na kojima se gradi vjera bosanskih muslimana u velikoj je mjeri različita od načina kako tu vjeru tumače pripadnici radikalnih, ekstremnih islamskih skupina“, naglasio je muftija Kavazović.

Međureligijski dijalog u Bosni i Hercegovini može tamošnjem društvu i politici pomoći da se suoči s događajima iz 90-tih godina, kaže Radoš.

„Svatko tko je sudjelovao u tim sukobima trebao bi priznati i ponijeti svoj dio odgovornosti i krivnje. Ta krivnja nije jednaka na svim stranama, ali suočavanje s njom je zalog za budući zajednički život pripadnika svih naroda i vjera u Bosni i Hercegovini“, ističe Radoš.

 „Islam bosanskih muslimana temelj je na kojem su mnoge prošle generacije stanovnika BiH živjele u zajedništvu s drugim narodima i vjerama. Crkvene i vjerske zajednice u BiH mogu dati veliki doprinos ponovnom oživljavanju kulture međusobnog razumijevanja i života uz poštivanje različitosti“, zaključio je Radoš, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙