FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petir traži uvođenje minimalne nacionalne mirovine

ZAGREB, 2. svibnja 2017. (Hina) -  Potaknuta sve većim problemom siromaštva među hrvatskim građanima starije dobi, kao i slabim prepoznavanjem vrijednosti rada, posebice rada poljoprivrednika, što za posljedicu ima vrlo niske mirovine, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je ministru rada i mirovinskoga sustava Tomislavu Ćoriću prijedlog uvođenja minimalne nacionalne mirovine koja po njezinu mišljenju ne bi smjela biti niža od praga siromaštva u Hrvatskoj, priopćeno je u utorak iz ureda zastupnice Petir.  

Petir je takav prijedlog već ugradila putem amandmana na više izvješća i direktiva u Europskom parlamentu kao preporuku državama članicama. Ministru Ćoriću prijedlog je uputila kao doprinos javnoj raspravi o novom Zakonu o mirovinskom osiguranju te se nada kako će ga ministar uzeti u obzir, navodi se u priopćenju.

Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku u Hrvatskoj je prag siromaštva 1980,00 kuna, a siromaštvu su najviše izložene osobe u dobi 65 ili više godina. Petir u prijedlogu napominje kako u Hrvatskoj prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje koji su joj dostavljeni, gotovo 555 000 umirovljenika ima mirovinu ispod praga siromaštva dok ih 93 000 ima mirovinu nižu od 500,00 kuna.

„Među najugroženijima su umirovljenici poljoprivrednici koji su cijeli život za nas proizvodili hranu, a sada u starosti gladuju“, naglašava u svom pismu Petir. Naime, gotovo svih 69 405 poljoprivrednih umirovljenika u svojoj poodmakloj dobi žive na rubu egzistencije s prosječnom mirovinom od 1082,65 kuna dok ih velik broj (23 048) ima prosječnu mirovinu od 753,38 kn, a više od 1700 njih ima mirovinu manju od 500,00 kn.

Usporedbe radi, minimalna mirovina u Austriji iznosi 857,73 EUR mjesečno, u Italiji je 543,16 EUR, dok je u Poljskoj 199,00 EUR mjesečno. Njemačka je odredila najnižu mirovinu u iznosu od 850 EUR mjesečno. U Švedskoj je na snazi tzv. zajamčena mirovina koja iznosi 887,16 EUR mjesečno, a u Irskoj se primjenjuje tzv. državna mirovina u iznosu od 368 EUR mjesečno.

Slovenija ima minimalnu nacionalnu mirovinu 197,19 EUR mjesečno, a slovenski parlament je 25. travnja jednoglasno prihvatio izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kojima će umirovljenici s punim uvjetima za starosnu mirovinu imati zajamčenu mirovinu od 500 EUR, stoji u pismu zastupnice Petir ministru Ćoriću, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙