FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šojat: U Osijeku stvoriti nova radna mjesta i zaustaviti odlazak mladih stručnjaka

OSIJEK, 28. travnja 2017. (Hina) - Kandidatkinja HDZ-a za osječkoga gradonačelnicu Ivana Šojat izjavila je u petak u Osijeku da je temelj njezinog programa stvoriti preduvjete za nova radna mjesta i zaustaviti odlazak mladih i stručnih ljudi te iskoristiti zanemarene potencijala grada, kako bi se Osijek pretvorio u moderno urbano središte, u prijestolnicu kulturnih, društvenih i sportskih događanja.

Na predstavljanju izbornog programa za grad Osijek rekla je da je "prvi korak na tome putu demografija" te planira osnovati ured za demografiju pri Gradskoj upravi, smanjiti cijene dječjih vrtića, uvesti jednosmjenski rad u osnovnim školama, a dvosmjenski u vrtićima. Za to se u dva vrtića planira provesti pilot-projekt.
Šojat smatra da su dosadašnje gradske uprave do sada zanemarivale kulturu te da je stoga nužno osnovati javno poduzeće za kulturu, u kojem bi se zaposlili ljudi koji bi kvalitetno vodili gradski kulturalni menadžment.
Ističe kako je nužno povezivanje grada, Sveučilišta i države radi snažne podrške IT sektoru, koji se u Osijeku i do sada dobro razvijao, usprkos slaboj potpori političara. Radi kvalitetnijeg poticanja poduzetništva, smatra kako je nužno osnovati ured za poduzetnike i obrtnike u Gradskoj upravi, čiji bi stručnjaci poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzetnicima pružali besplatnu pravnu pomoć i davali informacije o privlačenju sredstava EU fondova.

HDZ-ova kandidatkinja za osječku gradonačelnicu Ivana Šojat ističe da, u suradnji s hrvatskom Vladom, potrebno revitalizirati osječku Zračnu luku, koja treba postati regionalni cargo-centar, sa slobodnom gospodarskom zonom. Potaknuti nove investicije s ciljem povećanja zaposlenosti, može se napraviti putem većih subvencija kamata na kredite, razvojem povoljnih modela davanja gradske imovine u koncesiju i zakup ili smanjivanjem komunalnog doprinosa, istaknula je, uz ostalo, Šojat.

Cilj joj je stvoriti modernu, učinkovitu Gradsku upravu, a u sklopu toga, osnovati ured za upravljanje gradskom imovinom, jer Grad ni danas nema jedinstveni registar cjelokupne imovine kojom raspolaže.
Upozorila je da je u središtu Osijeka dosta praznih državnih prostora, ili loše iskorištenih, a kada bi se oni stavili u uporabu, koristi bi imali i grad i država, pa stoga u tome području očekuje dobru suradnju s Ministarstvom državne imovine.

Na predstavljanju izbornog programa bio je i član Predsjedništva HDZ-a i ministar državne imovine Goran Marić koji je rekao kako je činjenica da grad Osijek nema ured za upravljanje gradskom imovinom dovoljna za ocjenu rada svih dosadašnjih gradonačelnika, usporedivši to sa situacijom u kojoj Građevinski fakultet nema kolegij statike.
Smatra da je HDZ-ova kandidatkinja Šojat "doista iznenađenje u politici" te želi da to "bude iznenađenje za pobjedu".  
Ne može se ništa promijeniti bez iznenađenja, a Osijek vapi za promjenama. Osijek treba biti grad budućnosti, a to može biti samo s drukčijim ljudima od onih koji su od 1990. godine upravljali ovim gradom, poručio je Marić.
Smatra kako HDZ više ne smije imati alibi, nego treba preuzeti odgovornost za vođenje ovoga grada, jer je stožerna stranka, koja je naviše pridonijela utemeljenju Hrvatske, pa da treba biti stožerna stranka i u Osijeku.
Na skupu su kao kandidati za zamjenike gradonačelnice predstavljeni Sandra Pašuld i Milan Opačak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙