FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

24. Festival glumca ponovno će pokazati glumačku vještinu i osobnost

ZAGREB, 27. travnja 2017. (Hina) - Festival posvećen glumcu i njegovu stvaralaštvu, 24. Festival glumca ove će se godine održati od 12. do 20. svibnja u nekoliko gradova Vukovarsko-srijemske županije, a u službenoj konkurenciji donosi za nagrade 18 predstava iz deset hrvatskih gradova koje, po mišljenju selektora Siniše Ružića, na najbolji način ističu glumačku vještinu i osobnost koja svojim šarmom i prepoznatljivošću obogaćuje društvo i komunikaciju u njemu.

Najavljujući program ovogodišnjeg festivala na konferenciji za novinare u prostorima Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) u Zagrebu, Ružić je istaknuo kako je predstave nastojao birati pravedno, ne zaobilazeći nikoga, kako bi u njegovu izboru bili zastupljeni svi predstavnici našeg društva, "koje ujedinjuje ogroman raspon umjetničkih i svjetonazorskih senzibiliteta".

Svojim je izborom nastojao što više zahvatiti sve hrvatske krajeve, domaći tekst, pogurati one koji su nedovoljno medijski prisutni, a tijekom odabira nametnula se tema koju opisuje kao "žensko pismo-žensko autorstvo-žensko poduzetništvo".

Uvidom u prošlosezonsku hrvatsku kazališnu produkciju utvrdio je da je kazalište još uvijek pozitivno neovisno od društva i politike, da se bavi širokim rasponom tema kroz koje propituje drugo i drugačije u društvu, te da je bogato kvalitetama i vještinama.

Ove godine grad domaćin Festivala su Vinkovci, a u devet festivalskih dana publici toga grada, te Vukovara, Županje, Iloka i Otoka sa svojim će se recentnim stvaralaštvom predstaviti kazališta iz Zagreba, Velike Gorice, Siska, Splita, Omiša, Osijeka, Varaždina, Virovitice, Vinkovaca te Mostara.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija "Asser Savus" iz Vinkovaca, a održava se pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture.

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović istaknula je kako je riječ o jedinstvenom festivalu, ne samo u Hrvatskoj već i u svjetskim okvirima, jer je njemu u središtu isključivo glumac.

Predsjednik Festivalskog odbora Joško Ševo izrazio je zadovoljstvo što su organizatori ove godine, unatoč svim problemima turbulentnih vremena u kojima se nalazimo, uspjeli održati te čak i podignuti kvalitetu festivala, te ga tako vratiti "na razinu iz doba njegove najveće slave".

Kao iznimno zaslužna osoba hrvatskoga glumišta, ove je godine domaćica festivala kazališna, filmska i televizijska glumica Marija Sekelez.

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo ocijenila je izuzetno važnim što se festivalska koncepcija održala tijekom svih godina, istaknuvši kako njeno ministarstvo Festival glumca prepoznaje kao jako važnu manifestaciju, osobito zbog toga što se održava u većem dijelu Vukovarsko-srijemske županije, gdje publika tako dobiva priliku vidjeti predstave koje inače ne bi mogla vidjeti.

Prvi put festival dobiva međunarodni karakter

Festivalski program uključuje ukupno 18 predstava u službenoj konkurenciji za nagrade, dok se jedna prikazuje izvan konkurencije, koje je izbornik Ružić odabrao među 61 prijavljene.

Izvršni producent festivala Slaven Nuhanović napomenuo je da ove godine na festivalu prvi puta gostuje i jedan teatar iz inozemstva, Teatr Osmego Dnia iz poljskog Poznanja s predstavom "Dosjei", a čiji su glumci samo za tu priliku naučili čitav tekst na hrvatskom jeziku.

"Riječ je o jednom vrlo zanimljivom projektu, gdje četvero glumaca ponovno igra isječke iz svojih starih legendarnih predstava, ali na temelju dosjea koje je o njima vodila ondašnja Služba sigurnosti", kazao je Nuhanović.

Pojasnio je kako su Teatr Osmego Dnia (Kazalište osmoga dana) nazivali "savješću" 70-ih godina prošloga stoljeća, jer se bavilo aktivističkim teatrom s predstavama u kojima je bilo političkih naglasaka. Mnogi su glumci bili povezani s oporbom i morali emigrirati, te su se u Poljsku vratili tek nakon 1989.

U programu su i po dvije predstave triju dramskih akademija, iz Zagreba Osijeka i Splita.

Iz Zagreba na Festival dolaze "Kao na nebu" Gradskog dramskog kazališta Gavelle, "Traži se novi suprug" Satiričkog kazališta Kerempuh, "Velika zvijerka" Kazališta Planet Art, "Kako život" Kazališta Moruzgve, "Demokracija" Udruge Riječi/Prave/Predstave, "Sarmica" Kazališne grupe Lectirum, te "Pluća" Teatra Exit, nastala u koprodukciji s Domom kulture Kristalna kocka vedrine – Gradskim kazalištem Sisak.

Iz Velike Gorice izabrana je predstava "I živjele su sretno…?" Scene Gorica – POU Velika Gorica, a iz Splita "Buža" Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, te "Cabaret Splićanke" Gradskoga kazališta mladih u Splitu.

Iz Omiša na Festival se plasirala monodrama "Ja sam dama" Centra za kulturu Omiš – Gradskoga kazališta Mali princ, a izbornik se odlučio i za predstave "Vitez slavonske ravni" Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku, "Oćeš, nećeš, doktor" Kerekesh teatra iz Varaždina, "(Slučajni) Perverznjak" Gradskoga kazališta Joza Ivakić – Vinkovci te "O ljubavi" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Nije zanemarena ni najmlađa publika, za koju su organizatori pripremili tri predstave namijenjene mlađem uzrastu; "Duricu – male ljubavi" Gradskog kazališta Žar Ptice iz Zagreba, "Bijelog jelena" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, te "2,14 h" Kazališta Virovitica i Umjetničke akademije u Osijeku.

Izvan konkurencije prikazat će se predstava "Sve što sam prešutjela" udruge Art Vita, monodrama Mije Begović.

Festival završava 20. svibnja dodjelom nagrada ponajboljim glumačkim umjetničkim ostvarenjima Festivala. O nagradama će odlučivati tročlani ocjenjivački sud, ove godine u sastavu Izmira Brautović (Kazalište Marina Držića Dubrovnik), Darko Janeš (Samostalni umjetnik) i Nedim Prohić (Gradsko kazalište Komedija, Zagreb).

Dodjeljuje se sedam nagrada, četiri Nagrade Fabijan Šovagović, Nagrada Ivo Fici za glumca/icu do 28 godina, Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

Uz statuu "Fabijan Šovagović", "Ivo Fici" i "Nevenka Filipović", laureati dobivaju i novčanu nagradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙