FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić pitao Komisiju o reguliranju spašavanja 'sistemskih' tvrtki na europskoj razini

ZAGREB/BRUXELLES, 12. travnja 2017. (Hina) - U povodu lex Agrokor, zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) uputio je pitanje Europskoj komisiji smatra li oportunim da se na europskoj razini pripreme mjere za ujednačeno reguliranje problema u poslovanju tzv. sistemskih tvrtki u svim zemljama članicama EU-a, priopćeno je u srijedu iz ureda zastupnika.

"Bi li bilo oportuno na europskoj razini, za europsko tržište, pripremiti mjere koje bi omogućavale ujednačeno reguliranje problema u kojima se nađu takve 'sistemske' tvrtke, na način da se zaštite radna mjesta, gospodarski interesi ali i da se zajamči ravnopravni položaj poduzetnika?" pitao je Jakovčić Komisiju.

Jakovčić u objašnjenju pitanja navodi da je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, tzv. lex Agrokor, koji je donesen 6. travnja 2017. u Hrvatskom saboru, izazvao različite reakcije javnosti.

Zakon je primijenjen na Trgovačko društvo Agrokor koje zapošljava desetke tisuća zaposlenih. S jedne strane postoji zabrinutost za tisuće radnih mjesta, stotine tvrtki koje se, s propašću te tvrtke, mogu naći u problemima te negativni utjecaj na hrvatski BDP. S druge strane, kritičari Zakona tvrde da se time hrvatski poduzetnici stavljaju u nejednaki položaj. Postoje i mišljenja o neusklađenosti takvog zakona s pravom EU-a ili ustavom Republike Hrvatske, navodi Jakovčić, dodajući da donošenje takvog zakona ima uporište u zakonu koji je primijenjen u Italiji u slučaju Parmalata odnosno poglavlju 11. stečajnog zakona SAD-a koji omogućava reorganizaciju tvrtki i restrukturiranje njihovog duga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙