FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo ide u dobrom smjeru - anketa

ZAGREB, 10. travnja 2017. (Hina) - Hrvatsko gospodarstvo ide u dobrom smjeru, smatra dvije trećine anketiranih u istraživanju Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore o gospodarskom stanju u Hrvatskoj provedenom prije izbijanja krize u Agrokoru, izvijestila je ta komora u ponedjeljak.

Istraživanje je provedeno početkom godine na uzorku od 127 kompanija, prije krize u Agrokoru. Slične se ankete provode u 15 zemalja srednje i istočne Europe, kazao je direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Günther Neubert.

Među anketiranim gospodarstvenicima pet posto bilo ih je iz građevinskog sektora, četiri posto iz energetskog, 19 posto iz trgovine, 17 posto iz prerađivačke industrije i 55 posto iz sektora usluga.

Direktor Hrvatskog telekoma Davor Tomašković rekao je na predstavljanju rezultata ankete da su direktori pokazali najveći poslovni optimizam u  zadnjih devet godina.

Anketa je pokazala da 57 posto gospodarstvenika očekuje dobre gospodarske izglede dok 40 posto misli da će ostati kao dosad.

Nadalje, kazao je Tomašković, 66 posto sudionika ankete misli da će im se poslovanje ove godine razviti, 30 posto da će ostat isto, dok je ostatak pesimističan i misli da će biti gore.

Čak 96 posto anketiranih zadovoljno je stanjem u svojim tvrtkama ili ga ocjenjuje dobrim, a  stanjem u hrvatskom gospodarstvu zadovoljno ih je 63 posto.

Povećanje investicija u svojim tvrtkama u ovoj godini očekuje 47 posto ispitanika, 43 posto očekuje zadržavanje investicija na dosadašnjim razinama, dok 10 posto očekuje njihovo smanjenje, naveo je Tomašković koji nije želio prognozirati utjecaj Agrokorove krize na BDP.

Direktorica Tahografa Dorotea Effenberger istaknula je kako 64 posto anketiranih ove godine očekuje povećanje prometa, trećina smatra da će promet ostati isti, a četiri posto da će se smanjiti.

Glede izvoza, nešto manje od dvije trećine anketiranih (63 posto) predviđa da će ostati isti kao do sada, 34 posto da će porasti, a tri posto očekuje njegovo smanjenje.

Uvođenje eura u Hrvatskoj podržava 46 posto anketiranih, 38 posto je protiv, a 17 posto nije željelo odgovoriti na to pitanje.

"Veseli nas što je 81 posto ispitanih navelo da bi ponovno odabralo Hrvatsku za poslovnu destinaciju" istaknula je Effenberger.

Direktor tvrtke RWE Hrvatska Ralf Blomberg prezentirao je rezultate ankete vezane uz najznačajnijih pet prednosti i nedostataka Hrvatske kao poslovne destinacije.

Ocjenama od jedan do pet, gdje jedinica znači da je ispitanik vrlo zadovoljan , a petica vrlo nezadovoljan, članstvo Hrvatske u EU-u ocijenjeno je ocjenom 2,42, kvalifikacija zaposlenika 2,48, akademsko obrazovanje djelatnika 2,50, produktivnost i zalaganje 2,66 i infrastruktura 2,76.

Top pet hrvatskih nedostataka prema rezultatima ankete su porezno opterećenje, porezni sustav i porezna uprava, javna uprava, korupcija i kriminal te nepredvidljivost gospodarske politike.

Prema rang listi Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore zemalja Srednje i Istočne Europe vezanoj uz atraktivnost ulaganja, Hrvatska je na sedmom mjestu, a prve tri su Češka, Poljska i Slovačka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙