FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski zastupnici u EP-u o Brexitu

ZAGREB/STRASBOURG, 5. travnja 2017. (Hina) - Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu smatraju kako je Brexit povijesna pogreška i znak da Europska unija treba više raditi na jačanju zajedništva, a u pregovorima s Londonom inzistiraju na zaštiti temeljnih vrijednosti Europske unije i interesa europskih građana.

Europski parlament usvojio je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezoluciju o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije u kojoj ističe svoje prioritete za pregovore s Londonom.

Europski parlament mora odobriti sporazum o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Dubravka Šuica (HDZ, EPP) ocijenila je kako je Brexit povijesna pogreška i gubitak za obje strane.

"Brexit je povijesna pogreška britanskih konzervativaca predvođenih Davidom Cameronom i znači gubitak i za Europsku uniju i za Ujedinjeno Kraljevstvo. Europski parlament branit će prava europskih građana u UK, ali i UK građana u EU da ne bi postali taoci pregovaračkog procesa", kazala je, u izjavi za portal Europskog parlamenta.

"EU i dalje ostaje mjesto gdje Europljani mogu uživati u jedinstvenoj raznolikosti kultura, ideja i tradicija, mjesto gdje mogu neometano putovati, studirati i raditi izvan nacionalnih granica, a financijske posljedice Brexita tek će se osjetiti", dodala je.

Marijana Petir (HSS, EPP) ocijenila je da je Brexit znak da EU treba više raditi na jačanju zajedništva i istaknula kako od Ujedinjenog Kraljevstva očekuje da plati sve svoje financijske obveze.

"Brexit je poruka da moramo više raditi na jedinstvu i zajedništvu u EU te se nadam da ćemo EU uskoro osnažiti novim proširenjem", kazala je.

"Pregovori između EU i UK o razdruživanju moraju se voditi u dobroj vjeri i transparentno kako bi budući odnos bio na korist građana obje strane. Očekujem da UK plati sve financijske obveze i pobrine se da građani EU koji žive, rade ili studiraju u Britaniji ne budu diskriminirani", dodala je.

Tonino Picula (SDP, S&D) naglasio je da Europska unija u pregovorima s Londonom treba biti jedinstvena, zaštititi svoje temeljne vrijednosti i interese svojih građana.

"Interes Europske unije je da tijekom pregovora sačuva jedinstvo, obrani temeljne vrijednosti, zajedničke politike i interese svojih građana te ostavi prostor za buduće partnerstvo s UK-om", rekao je.

"Treba jasno naglasiti, eventualno članstvo UK-a u unutarnjem tržištu i carinskoj uniji znači i prihvaćanje četiriju sloboda, nadležnost Suda Europske unije, opći doprinos proračunu i pridržavanje zajedničke trgovinske politike EU-a", dodao je.

Biljana Borzan (SDP, S&D) naglasila je da Brexit znači Brexit.

"Ono na čemu smo u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača insistirali je izglasano u tekstu rezolucije. Tražimo da ni pod kojim uvjetima UK ne može uživati slične prednosti kao bilo koja članica EU-a, niti će u budućnosti EU sklapati slične ugovore s UK. Poruka je jasna, kad si vani - vani si. Tražili smo i da se u sporazumu o izlasku jasno reguliraju prava građana EU-a koji žive na britanskom teritoriju", rekla je.

Ivan Jakovčić (IDS, ALDE) smatra da će Brexit biti gubitak za obje strane, te da je posebno opasan za Škotsku, Sjevernu Irsku i Gibraltar.

"Brexit se dogodio i taj rezultat treba poštovati. Ali rezultat referenduma je u velikoj mjeri temeljen na lažnim obećanjima zagovornika izlaska Britanije iz EU-a. Pogotovo je jasno da će Brexit imati opasne političke posljedice za područje Škotske, Gibraltara, a posebno Sjeverne Irske. U razvodu koji slijedi Britanija ne može očekivati da ima pravo samo na ono što njoj odgovara. Isprepletenost dosadašnjih odnosa na svim područjima u velikoj će mjeri značiti gubitak za obje strane," rekao je.

Jozo Radoš (HNS, ALDE) istaknuo da ugovor o budućim odnosima EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva može biti zaključen tek nakon što ono napusti Europsku uniju.

"Rezolucija Europskog parlamenta potvrđuje kompleksnost postupka izlaska neke zemlje članice iz Europske unije. Europski parlament se zauzima za vrlo jasan pravni status Velike Britanije što znači da do trenutka napuštanja Unije Velika Britanija ima sva prava i sve obveze punopravne zemlje članice. S druge strane, ugovor o budućim odnosima može biti zaključen tek nakon što Velika Britanija napusti EU. Kao osobito osjetljivo pitanje pregovora navodi se položaj Sjeverne Irske, očuvanje stabilnosti mirovnog procesa i lagana komunikacija s Republikom Irskom kao zemljom članicom Europske unije", rekao je,  u izjavi za portal Europskog parlamenta.

Davor Škrlec (neovisni zastupnik, Zeleni) također smatra da Brexit dovodi u pitanje opstojnost Ujedinjenog Kraljevstva.

"S obzirom na činjenicu kako je većina građana u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj glasovala za ostanak u Europskoj uniji, njihova budućnost unutar Ujedinjenog Kraljevstva ostaje upitna i predmet je aktualnih rasprava. Prioritet Brexita mora biti dogovor koji osigurava poštivanje prava koja trenutno uživaju svi građani EU-a", rekao je.

"Žao mi je vidjeti da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta zajedničku europsku obitelj, međutim, odluka da jedna država članica ode ne smije ugroziti zajednička postignuća cijele Europe. Ne smijemo dopustiti da Brexit potkopa osnovna načela koja vežu i čine temelj Europske unije. Premijerku May još jednom treba podsjetiti kako privilegirani pristup jedinstvenom tržištu mora ići ruku pod ruku sa slobodom kretanja, a statusi britanskih državljana u EU-u i ljudi iz cijele Europe koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu moraju biti hitni prioritet pregovora. Mora im biti omogućeno da nastave živjeti i raditi u državama koje su učinili svojim domom. Čak i sad kad UK napušta Uniju, bliske veze između britanskih i EU državljana još uvijek postoje pa je od ključne važnosti da programi poput Erasmusa nastave zbližavati mlade ljude i da u tom smislu ne postoji granica", dodao je, kako je priopćio njegov ured.

Rezolucija Europskog parlamenta pridaje veliku važnost poštenom tretmanu građana država članica EU-27 i naglašava potrebu za uzajamnošću i nediskriminacijom između britanskih građana koji žive u Europskoj uniji i građana Europske unije koji žive u Velikoj Britaniji.

Zastupnici ističu da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje članom EU-a sve do službenog odlaska, a to za sobom povlači prava, ali i obveze, uključujući i financijske, u okviru aktualnog proračuna EU-a, čak i ako one prelaze datum izlaska iz EU-a.

U rezoluciji se naglašava da bez obzira na ishod pregovora o budućim odnosima, oni ne smiju uključivati nikakve kompromise između sigurnosti i budućih gospodarskih odnosa.

Zastupnici se protive svakom budućem sporazumu između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva koji bi sadržavao nesustavne ili sektorske odredbe, među ostalim u pogledu financijskih usluga, te naglašavaju da članstvo u unutarnjem tržištu i carinskoj uniji podrazumijeva prihvaćanje četiriju sloboda.

Upozoravaju da bi došlo do povrede prava Unije kada bi Ujedinjeno Kraljevstvo prije istupanja započelo pregovore o mogućim trgovinskim sporazumima s trećim zemljama.

Upozoravaju također protiv bilateralnih sporazuma između jedne ili više država članica i Ujedinjenog Kraljevstva na područjima u nadležnosti Europske unije, o kojem dogovor nisu postigle države EU-27, o temama koje su u okviru područja primjene sporazuma o istupanju.

Pregovori o eventualnom prijelaznom sporazumu mogu započeti ako se postigne znatan napredak u pogledu sporazuma o istupanju. Prijelazni sporazum ne smije trajati dulje od tri godine, dok se sporazum o budućem odnosu između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva kao treće zemlje može sklopiti tek nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo istupi iz Europske unije.

Zastupnici traže od svih uključenih strana u pregovaračkom procesu da zajamče kontinuitet i stabilnost mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj te da učine sve što je moguće kako bi se izbjegla uspostava čvršće granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙