FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu počela 1. međunarodna konferencija o sigurnosti povijesnih gradova

SPLIT, 31. ožujka 2017. (Hina) - U Splitu je u petak počela 1. međunarodna konferencija o sigurnosti povijesnih gradova na kojoj stotinjak stručnjaka iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Slovenije i Hrvatske raspravlja o rizicima i neprihvatljivim događajima koji posljednjih godina izravno ugrožavaju kulturnu baštinu, čine štetu i ugrožavaju zdravlje i imovinu domaćina i njihovih gostiju.

 
Dvodnevna međunarodna konferencija "Sigurnost povijesnih gradova" održava se pod pokroviteljstvom triju ministarstava - unutarnjih poslova, kulture i turizma.
Jedan od predavača - Peter Tarlow na konferenciju je stigao iz SAD-a, a riječ je poznatom stručnjaku za utjecaj kriminala i terorizma na turističku industriju. On je istaknuo važnost sigurnosti svih građana, a ne samo turista, ocjenjujući kako u tom sustavu svi moraju surađivati. Zajedno moraju raditi turistički djelatnici i policija, koja pak mora imati stručne odjele koji bi se bavili sigurnošću u turizmu, poručio je.

"Najvažnije je da se shvati kako je sigurnost u turizmu svačiji posao. To nije samo posao policije, nego i onih koji prodaju turističku usluge te svih građana i javnosti. Bitno je da je grad čist i lijep, pa će biti i sigurniji, a bitna je stavka i da turizam ima specifičnosti glede sigurnosti zato što je potrebno imati posebno uvježbane policijske odjele i djelatnike koji će poznavati turističku branšu, jezik, kulturu i specifičnosti turista", rekao je Tarlow.

Istaknuo je kako je važno prepoznati prijetnju i opasnost te kako turisti znaju da se svi brinu o njihovoj sigurnosti.
Glavni policijski inspektor iz Velike Britanije Stewart Brinn podsjetio je da terorizam nije ništa novo jer postoji stotinama godinama. Jedino se promijenilo to što sada jedna osoba terorističkim činom može dramatično utjecati na život zajednice, rekao je, ističući kako svi dionici moraju kvalitetno i trajno surađivati.

Poručio je da policija i obavještajne službe te nijedna zemlja ne mogu djelovati sami, nego si trebaju prosljeđivati informacije.

"To je jedini način da se prave informacije prepoznaju i da se već u sustavu prevencije definira i prepozna koje bi to mogle biti osobe da ih se prati. Tako bi se preventivno djelovalo", istaknuo je.

Podsjetio je da se u Velikoj Britaniji redovito organizira kvalitetna suradnja sa školama, vjerskim skupinama i drugim zajednicama i udrugama građana.

"Tako se uspostavlja povjerenje između građana, policije i dužnosnika, a građani se osjećaju sigurni kada prenesu informaciju osobama za koje smatraju da će je pravilno upotrijebiti radi prevencije mogućih terorističkih prijetnja", zaključio je Brinn.
Načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Slobodan Marendić istaknuo je da je sigurnost na području te uprave dobra i da smo sigurna destinacija, a lokalni kriminal svake je godine na približno jednakoj razini. Podsjetio je da je hrvatska policija posljednih desetljeća pokazala da je u turističkoj sezoni sposobna odgovoriti suvremenim izazovima.
"Vjerujem da smo mi policijski službenici prvi veleposlanici Hrvatske u sustavu državne brige o sigurnosti. Mi educiramo i obučavamo ljude, trudimo se podignuti razinu usluge ne samo domaćim ljudima, nego i turistima, i da to bude u skladu s europskim standardima i s onim na što je naš čovjek navikao, a to je da se nakon 22 sata može bilo tko prošetati gradom bez ikakve bojazni da će mu se nešto dogoditi", rekao je Marendić.

Na konferenciji će se danas i sutra među ostalim predstaviti primjeri dobre prakse primjenljivi u lokalnim zajednicama, općinama i gradovima, a omogućit će se i razmjena modela i potpora stručnjaka u Hrvatskoj i diljem Mediterana, uključujući sjevernu Afriku i Bliski istok. 
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙