FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lista za Rijeku poziva na kandidituru Rijeke za sjedište Europske agencije za lijekove

RIJEKA, 28. ožujka 2017. (Hina) - Stranka Lista za Rijeku u utorak je s konferencije za novinare pozvala gradsku vlast da Rijeku kandidiraju za sjedište agencije EU za lijekove, ističući da bi se time ostvarila izuzetno velika dobrobit za grad.

 Predsjednik stranke Danko Švorinić istaknuo je da bi gradska vlast trebala u ovaj cilj uložiti barem pet posto energije uložene u nekoliko neuspjelih kandidatura za Mediteranske igre. Korist od sjedišta agencije bila bi stostruka u odnosu na domaćinstvo Mediteranskih igara, poručio je.

 Švorinić je istaknuo da ta agencija trenutno ima 890 zaposlenih i godišnji proračun od oko 300 milijuna eura. Samo u 2015. godini posjetilo ju je 226.000 znanstvenika, stručnjaka, pacijenata i zdravstvenih djelatnika, naveo je. Ustvrdio je i kako bi olakšavajuću okolnost riječkoj kandidaturi mogla donijeti činjenica da je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan predstavnica EU parlamenta za odnose s Europskom agencijom za lijekove.

 Agencija sad ima sjedište u Londonu, ali se, s obzirom na Brexit, očekuje da se u sljedećih godinu dana donese odluka o novom gradu-sjedištu. Procjenjuje se da bi taj grad mogao biti iz države u kojoj nema sjedišta nijedne europske agencije. Predsjednik Liste za Rijeku napominje da je njegova stranka još u prosincu 2016. pokrenula inicijativu za preseljenjem agencije u Rijeku.

 Navodi i kako je zasad siguran kandidat za sjedište švedski Stockholm, iako ima i drugih kandidata, a prijavu je najavio i Zagreb. Moguće je da Rijeka i Zagreb zajedno predlože kandidaturu, kako bi se djelatnosti agencije podijelile između dva grada, rekao je.

 Europska agencija za lijekove nadzire lijekove nakon njihova odobrenja, ispituje certifikate medicinskih proizvoda u sklopu naputaka koje daje Svjetska zdravstvena organizacija, te obavlja inspekcijski nadzor nad kliničkom praksom, laboratorijskim radom, proizvodnjom i izdavanjem certifikata za medicinske proizvode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙