FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba fotografija: Voda kao nepresušan izvor inspiracije umjetnicima

ZAGREB, 14. ožujka 2017. (Hina) - Izložba "Voda 2017", postavljena od utorka u Studiju Moderne galerije Josip Račić, s dvadesetak fotografija na temu vode pokazuje koliko je taj motiv nepresušno vrelo inspiracije autorima koji su istu temu i u istom mediju obradili u širokom rasponu umjetničkih izričaja.

"Svake godine očekujemo da ćemo dobiti nešto slično, no uvijek se iznenadimo, a odabrani radovi pokazuju kako je voda, kao ono što čini naš život, uvijek inspiracija fotografima za nešto novo i kvalitetno", rekao je za Hinu autor izložbe Luka Mjeda.

"Fotografima je postao izazov kako prikazati motiv vode, koji, poput pejzaža ili arhitekture uvijek žele ostvariti na novi i drugačiji način", ocijenio je, dodavši da se ne izbjegavaju ni teške teme - jedna od najefektnijih prošlogodišnjih fotografija prikazivala je posljedice poplave u Gunji.

Izložene fotografije razlikuju se i u izvedbi - tu su crno-bijele fotografije i u boji, snimljene analognim i digitalnim fotoaparatima, pa čak i izravnim utjecajem sunčeva svjetla na led i fotopapir, autori pripadaju različitim generacijama, a motiv vode je, napominje Mjeda, prikazan u tri agregatna stanja - plinovitom (oblaci), tekućem (more, jezera) i krutom (led).

Riječ je o petoj takvoj izložbi u organizaciji Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, kojom se nastoji upozoriti na nužnost zaštite okoliša i očuvanja vode. Fotografije odabrane na natječaju i predstavljene na izložbi tradicionalno objavljuju u kalendaru, koji prati rotarijansku godinu od 1. srpnja ove do 30. lipnja iduće godine, a čiji je prihod namijenjen za humanitarne svrhe.

"Pokušavamo pomoći u rješavanju problema oko vode, pa smo prošlih godina od prikupljenih sredstava nabavili uređaje za pročišćavanje vode u dva sela u Hrvatskom zagorju", rekao je Mjeda, dodavši da kalendar nije u slobodnoj prodaji nego ga distribuiraju uz pomoć sponzora i drugih Rotary klubova.

Po riječima Ivice Grbca, predsjednik RC Zagreb Medvedgrad, ta izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, pokazuje da je voda više od fizičkog elementa, dragocjeni izvor zdravlja i neophodan uvjet čovjekovog opstanka.

Ove godine izlaže 23 fotografa, Janko Belaj, Mara Bratoš, Saša Ćetković, Marko Čolić, Marin Dražančić, Hrvoje Grgić, Maja Hrnjak, Ivica Kiš, Mario Kučera, Anto Magzan, Tomislav Marić, Ratko Mavar, Alan Matuka, Luka Mjeda, Slavka Pavić, Mario Periša, Nenad Reberšak, Hrvoje Serdar, Maja Strgar Kurečić, Siniša Sunara, Vladimir Šimunić, Robert Šipek i Siniša Uštulica.

Izložba će biti otvorena do 22. ožujka, kada se obilježava Svjetski dan voda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙