FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici 27 zemalja članica pozdravljaju napore Komisije da riješi pitanje različite kvalitete proizvoda

BRUXELLES, 10. ožujka 2017. (Hina) - Čelnici 27 zemalja članica EU-a podržali su nastojanje Europske komisije da riješi pitanje različite kvalitete prehrambenih proizvoda na jedinstvenom tržištu.

"Europsko vijeće pozdravlja odluku Komisije da riješi pitanje različite kvalitete prehrambenih proizvoda na jedinstvenom tržištu kroz Forum na visokoj razini za bolje funkcioniranje lanca opskrbe hranom", kaže se u zaključcima 27 čelnika EU-a.

Čelnici  28 zemalja članica nisu mogli donijeti zaključke Europskog vijeća, nego zaključke predsjednika Europskog vijeća, budući da se donošenju zaključaka usprotivila Poljska u znak prosvjeda što je preglasana kod reizbora Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća. Ti zaključci imaju istu političku težinu kao i zaključci Europskog vijeća. U zaključcima stoji napomena da imaju potporu 27 zemalja članica jer nije bilo konsenzusa, ali da izostanak konsenzusa nije povezan s njihovim sadržajem.

Pitanje različite kvalitete proizvoda, koji imaju isti etiketu, ali se njihov sastav razlikuje ovisno o tome jesu li namijenjeni za tržište starijih ili novih država članica pokrenula je Slovačka, a njoj se kasnije pridružilo još nekoliko država članica.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan ističe da su tu inicijativu do sada "gurale Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Slovačka i Češka, a sad su se pridružile i Slovenija i Grčka.  Njemačka je bila izričito protiv".

Slovačka je početkom ovoga tjedna na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede otvorila pitanje različite kvalitete proizvoda na tržištima novijih i starijih država članica EU. Izložili su rezultate studije Slovačkog veterinarskog instituta koja je pokazala kako je gotovo polovica slovačkih proizvoda u odnosu na austrijske slabije kvalitete.

"Na slovačkom tržištu su u kategoriji bezalkoholnih pića pronađeni proizvodi s umjetnim i jeftinijim zaslađivanima te s više konzervansa. U mesnim i ribljim proizvodima je manji udio mesa nego u proizvodima za austrijsko tržište, a ista vrsta čaja kupljena na slovačkom tržištu ima slabiji okus i miris te dolazi u slabije kvalitetnim vrećicama. Takvi primjeri pokazuju da u nekim tvornicama postoje dva proizvodna pogona, jer se očito isplati varati potrošače iz siromašnijih članica koji nerijetko plaćaju više za lošiji proizvod“, kaže u priopćenju zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙