FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP prihvatio Radoševe amandmane o financiranju manjih prekograničnih projekata prometne infrastrukture

ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina) - Europski parlament je u četvrtak usvojio Rezolucije o logističkoj potpori EU-a multimodalnom prijevozu i širenju koridora TEN-T mreže podržavši i amandmane zastupnika Radoša kojima se traži izdašnije financiranje prekograničnih projekata razvoja prometne infrastrukture,  poput dionice Rijeka-Šapjane-Pivka, priopćio je ured zastupnika.

Zastupnik Jozo Radoš (HNS/ALDE) pozdravio je prihvaćanje Rezolucije o logističkoj potpori EU-a multimodalnom prijevozu i širenju koridora TEN-T mreže i pojasnio kako se svojim amandmanima založio za snažnije financiranje prekograničnih projekata razvoja prometne infrastrukture, osobito željezničke, sredstvima iz fondova EU-a i dodatna ulaganja u povezivanje regionalnih mreža prometnica s glavnim europskim koridorima.

"Zahvaljujući amandmanima koje sam predložio Rezolucija upozorava na slabu prometnu povezanost prekograničnih područja. Ta su područja vrlo često izvan glavnih europskih prometnih koridora i mreža. Pozvao sam Europsku komisiju da omogući financiranje prekograničnih projekata razvoja prometne infrastrukture sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF- Connecting Europe Facility). Prekogranični projekti, koji najčešće zahtijevaju manja ulaganja do sada nisu bili financirani sredstvima tog fonda, a takvih je mnogo. Primjer takvog projekta je dionica Rijeka-Šapjane-Pivka. To je kraća dionica koja je od neupitne važnosti za prijevoz tereta prema Baltiku. Obnovom spomenute dionice dodatno će se naglasiti važnost luke Rijeka te olakšati njeno uključivanje u koridor Baltik-Jadran. Rezolucija na moju inicijativu upozorava također da države članice često zbog slabije obostrane suradnje, nezainteresiranosti jedne strane i nedostatka učinkovite usklađenosti često kasne s provedbom, upravo manjih prekograničnih projekata“, naglašava Radoš. 

U samoj rezoluciji se između ostalog  poziva na jačanje transeuropske prometne mreže (TEN-T), zauzima za uvođenje novih sustava sigurnosti, uporabu štedljivijih oblika energije u prometu te upozorava na probleme izazvane migrantskom krizom kao i na sve češće primjere zatvaranja međudržavnih granica što uzrokuje niz problema u teretnom prometu. Od država članica zahtjeva se dovršenje TEN-T mreže do 2030. te se naglašava važnost logistike u jamčenju učinkovitog i održivog teretnog prijevoza u EU-u.

"Projekti povezivanja industrijskih postrojenja i luka, kao što je riječka luka, s glavnim europskim prometnim koridorima, jednako kao i prekogranični projekti gradnje željezničkih pruga, potiču gospodarski razvoj tih regija i donose dodanu vrijednost, te su stoga iznimno važni za EU“, zaključio je Radoš, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙