FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eurostat: Rast viška u robnoj razmjeni EU-a s ostatkom svijeta

LUXEMBOURG, 17. siječnja 2017. (Hina) - Europska unija u prošlogodišnjem je studenom u međunarodnoj robnoj razmjeni povećala višak na godišnjoj i mjesečnoj razini, a ista kretanja zabilježena su i u 19-članoj eurozoni, pokazalo je izvješće Eurostata.

Izvoz roba iz 28-članog EU u ostatak svijeta, prema sezonski neprilagođenim podacima, u studenome 2016. godine porastao je pet posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dosegnuvši vrijednost od 156,8 milijardi eura, pokazuju prve procjene Eurostata, objavljene u ponedjeljak. 

U istom je postotku uvećan i uvoz u Uniju, na 149,9 milijardi eura.

Iz toga, prema prvim procjenama, proizlazi višak EU-a u međunarodnoj robnoj razmjeni u iznosu 6,9 milijardi eura, nasuprot 5,7 milijardi viška u istom mjesecu godinu dana ranije.

Unutar EU-a robna je razmjena porasla za također pet posto na godišnjoj razini, na 281 milijardu eura, pokazale su prve procjene statističkog ureda EU-a.

Na mjesečnoj pak razini, sezonski prilagođen izvoz roba EU-a u cjelini u studenom je porastao za 3,1 posto, a uvoz u EU za tri posto. Iz toga proizlazi sezonski prilagođen trgovinski višak od 4,1 milijarde eura, što znači da je uvećan u usporedbi s 3,9 milijardi eura u prethodnom mjesecu, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Izvoz iz Hrvatske, prema sezonski prilagođenim podacima, u studenome lani na mjesečnoj je razini uvećan za 1,9 posto, dok je uvoz porastao za 23,9 posto. Time je u trgovinskoj razmjeni zabilježen sezonski prilagođen manjak od približno 100 milijuna eura, pokazali su izračuni Eurostata. 

Što se tiče eurozone u cjelini, brži rast njezina izvoza od rasta uvoza rezultirao je povećanjem trgovinskog viška u studenome 2016. na sezonski prilagođenih 22,7 milijardi eura, s 19,9 milijardi u prethodnom mjesecu.

Sezonski prilagođen izvoz eurozone na mjesečnoj je razini porastao po stopi od 3,3 posto, a uvoz u eurozonu po stopi od 1,8 posto.

Na godišnjoj razini, prema prvim procjenama Eurostata, sezonski neprilagođeni izvoz roba iz 19-članog gospodarstva u ostatak svijeta u studenome je uvećan za šest posto, na 184,2 milijarde eura.

Uvoz iz ostatka svijeta uvećan je za pet posto, na 158,3 milijarde eura.

Time je eurozona u međunarodnoj robnoj razmjeni u studenom ostvarila višak od 25,9 milijardi eura, koji je za približno tri milijarde veći u usporedbi s godinom ranije.

Unutar 19-članog gospodarstva robna razmjena na godišnjoj je razini uvećana za pet posto, na 154 milijarde eura, pokazale su najnovije, prve procjene Eurostata za studeni 2016..

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙