FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Malteško predsjedništvo EU-a: Uvjeti Brexita moraju biti lošiji od članstva

VALLETTA, 11. siječnja 2017. (Hina/Reuters) - Uvjeti britanskog izlaska iz Europske unije moraju biti pravedni, ali ne jednako dobri kao uvjeti punopravnog članstva, rekao je u srijedu malteški premijer Joseph Muscat, koji u ovom polugodištu predsjeda EU-om.

"Želimo fer dogovor za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali taj fer dogovor mora biti slabiji od članstva", rekao je. "Ne može biti bolji od sadašnje situacije."

Muscat je dodao da će 27 država članica prvo dogovoriti zajedničku poziciju nakon što ih Britanija do kraja ožujka formalno obavijesti da želi izići iz EU-a te da će tek tada početi pregovore o uvjetima razdruživanja.

Istaknuo je da je rijetko vidio takvo jedinstvo u EU-u kao u pogledu Brexita.

Kazao je također da će postojati samo "jedna kontakt točka" za pregovore - Europska komisija, koja će se povremeno konzultirati s državama članicama kada bude potrebno donijeti političku odluku.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, također nazočan na konferenciji za novinare, rekao je da EU mora pokazati da odlazak Velike Britanije ne znači kraj europske integracije.

"Kada bismo Brexit doživljavali kao početak kraja, učinili bismo veliku pogrešku", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙