FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu 16. siječnja počinje 44. ZILIK

ZAGREB, 10. siječnja 2017. (Hina) - Kulturna manifestacija 44. Zimska likovna kolonija ZILIK ove će godine od 16. do 20. siječnja okupiti u Karlovcu brojne ugledne hrvatske likovnjake u programu niza kreativnih radionica za djecu osnovnih i srednjih škola, te štićenike domova iz svih dijelova Hrvatske, a svečano će ju otvoriti u ponedjeljak u Gradskom kazalištu Zorin dom izložba istaknutog hrvatskog slikara Marijana Richtera.

Kako se ističe u najavi, manifestacija u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor (prije Dom za djecu Vladimir Nazor Karlovac) rezultat je suradnje s brojnim hrvatskim likovnim umjetnicima, a ima za cilj djeci približiti umjetnost te ih potaknuti na kreativno izražavanje.

Riječ je o jedinstvenom spoju umjetnosti i humanosti kroz rad akademskih umjetnika koji tjedan dana svake godine u siječnju provode s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi oplemenili njihov život uspostavljanjem pozitivnog odnosa prema umjetnosti, čime djeca proširuju vlastite obzore, obogaćuju iskustva i spoznaje, razvijajući slobodu mašte i izražavanje doživljenog, što znatno pridonosi stvaranju pozitivnog odnosa prema vanjskom okruženju.

ZILIK se počeo održavati tijekom zimskih školskih praznika kako se djeca u Domu ne bi osjećala osamljenom i kako bi prostor u kojem su primorani živjeti bio što topliji. Tradicija započeta davne 1974. godine ubrzo je prerasla okvire dječjeg doma koji ju je inicirao i postala značajan kulturni događaj pa gotovo da i nema velikih imena hrvatskog slikarstva koji svoje mjesto u protekle 43 godine nisu pronašli upravo na ZILIK-u - kroz njega je prošlo na stotine umjetnika, među kojima su i najeminentniji hrvatski likovni umjetnici poput Miroslava Šuteja, Ivana Kožarića, Ede Murtića, Zlatka Price, Marije Braut, Nives Kavutić-Kurtović, dodaje se u najavi.

Nakon vrlo uspješne realizacije prošlogodišnjeg ZILIK-a, na kojem su umjetnici mlađe i srednje generacije putem maštovitih likovnih radionica oplemenili živote djece bez adekvatne roditeljske skrbi, i ove godine, 44. godinu za redom, ZILIK nastavlja s tradicijom, s istom namjerom i još kreativnijim programom, napominje se.

44. ZILIK počinje u ponedjeljak 16. siječnja "Malim ZILIK-om", koji otvara likovna radionica dubrovačke akademske slikarice Mercedes Bratoš na temu "Stablo želja", dok će svečano otvorenje 44. ZILIK-a obilježiti izložba slika Marijana Richtera.

Svakog dana u Centru za pružanje usluga Vladimir Nazor održavat će se kreativne likovne radionice za djecu i mlade pod vodstvom likovnih umjetnika Mercedes Bratoš, Natalije Borčić, Nik Titanika, Antona Vrlića i Nikoline Knežević, kojima će se pridružiti i brojni drugi umjetnici likovnjaci.

Tako će, u utorak 17. siječnja, mlada akademska umjetnica Natalia Borčić s Visa održati radionicu pod nazivom "Tvornica igračaka Djeda Božićnjaka". Srijeda je rezervirana za istaknutog karikaturista Nika Titanika, koji je pripremio osebujnu radionicu pod nazivom "Mala škola geg i portretne karikature i crtanja smiješnih babetina poput Štefice Jambriščak, njenog muža Jože i pokojeg političara".

U četvrtak 19. siječnja djeca će naučiti što je vitraj na zanimljivoj likovnoj radionici "Obojano staklo" pod vodstvom akademskog slikara Antona Vrlića a, kao šećer na kraju, organizatori najavljuju likovnu radionicu na temu "Čarobne diorame" mlade akademske grafičarke i profesorice likovne kulture Nikoline Knežević.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10-12 sati, te od 15-17 sati, izuzev petka 20. siječnja, kada će biti održana samo prijepodnevna radionica.

Zimska likovna kolonija završava 20. siječnja otvorenjem izložbe radova nastalih na 44. ZILIK-u.

"Dugogodišnja tradicija održavanja ZILIK-a oduprla se zubu vremena prvenstveno zbog predanog i kontinuiranog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti kod djece te, kroz poticanje njihove mašte i kreativnosti, pružanje osjećaja slobode u izražavanju, ali i učeći ih kako ostvariti kvalitetan međuljudski odnos kroz vrijeme provedeno u kreativnom stvaralaštvu s umjetnicima i djecom iz lokalnih osnovnih škola i drugih domova", poručuju organizatori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙