FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarski znanstvenici radosni zbog proširenja slobode kretanja na Hrvatsku

ZAGREB, 19. prosinca 2016. (Hina) - Švicarski znanstvenici ponovno će moći u potpunosti sudjelovati u istraživačkom programu Europske unije Obzor 2020. nakon što je Švicarska konačno u petak retificirala protokol kojim je sloboda kretanja proširena na Hrvatsku, javljaju švicarski mediji.

Švicarska vlada je priopćila da može ratificirati protokol nakon što je parlament konačno riješio imigracijsko pitanje na povijesnom glasovanju u petak, gotovo tri godine poslije referenduma na kojemu su se birači izjasnili za uvođenje useljeničkih kvota, a koji je doveo u pitanje niz bilateralnih sporazuma Švicarske i EU-a.

Birači su se izjasnili na referendumu u veljači 2014. za ograničavanje imigracije iz EU-a i vlada nije mogla potpisati protokol kojim se daje sloboda kretanja Hrvatskoj sve dok nije pronašla način za provođenje tog ustavno obvezujućeg rezultata referenduma.

Europska unija je zbog toga kaznila Švicarsku onemogućivši da njezini znanstvenici u potpunosti sudjeluju u Obzoru 2020, 80 milijardi eura vrijednom programu istraživanja i inovacija, sve dok ne izjednači hrvatske građane s ostalim građanima Europske unije u slobodi kretanja tom državom.

Bruxelles je zamrznuo fondove švicarskim znanstvenicima i njihovo sudjelovanje u projektima programa Obzor 2020. u posljednje je dvije godine znatno smanjeno.

U srpnju je rektor Sveučilišta u Ženevi Yves Flueckiger rekao medijima da su švicarski znanstvenici marginalizirani zbog ozračja neizvjesnosti.

Međutim, vlada je konačno okončala tu neizvjesnost u petak odobrivši zakon kojemu je cilj obuzdavanje imigracije tako da lokalni stanovnici imaju prvenstvo pri zapošljavanju, čime je zaobiđen zahtjev birača za uvođenjem kvota koji je iskazan na referendumu.

U rezultatu toga, vlada je priopćila da su "uvjeti ispunjeni" za proširenje slobode kretanja ljudi i na Hrvatsku kao najnoviju članicu EU-a. 

Protokol će stupiti na snagu 1. siječnja 2017.

"Švicarski znanstvenici ponovno će moći u potpunosti sudjelovati u istraživačkim projektima koje financira program (Obzor 2020.)", navodi vlada.

"Osim financijskog aspekta, to će jako koristiti integraciji ustanova švicarskog višeg obrazovanja u međunarodne mreže."

Tu su vijest pozdravili znanstvenici diljem zemlje koji su dali izjave za novine Le Temps.

"Mi se prije svega nadamo da ćemo opet biti ravnopravni kada će se razmatrati kandidati za važnu uloga projektnog kooordinatora", dodao je glasnogovornikn CSEM-a, neprofitne tehnološke tvrtke u Neuchatelu.

Martin Vetterli, budući predsjednik Švicarskog tehnološkog instituta EPFL, rekao je za list da je "važno da se znanstvenu zajednicu u Švicarskoj smatra otvorenom za najbolje znanstvenike na svijetu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙