FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ankara odbacuje "ništavnu" rezoluciju Europskog parlamenta

ISTANBUL, 24. studenoga 2016. (Hina/AFP) - Turski ministar vanjskih poslova Omer Celik je u četvrtak ocijenio ništavnom rezoluciju Europskog parlamenta kojom se poziva na privremeno zamrzavanje turskog pristupnog proces europskom bloku.

"Ta odluka je ništavna, pokazuje nedstatk vizije i ostat će u povijesti zapamćena kao jako loša", rekao Cleik, na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Europski parlament je objasnio da je odluka donesena zbog "nerazmjernog odgovora" na neuspjeli državni udar u srpnju, nakon kojeg su turske vlasti pokrenule čistke među kurdskim oporbenjacima i kritički orijentiranim medijima. Tu neobvezujuću rezoluciju, ne treba shvatiti ozbiljno, dodao je Celik.

Tekst, koji su podržale glavne skupine u Europskom parlamentu, konzervativci, socijalisti, liberali i zeleni, odobren je s 479 glasova za, 37 je bilo protiv i 107 suzdržanih.

Prije glasanja je ruski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu izjavio da odluka Europskog parlamenta o prekidu pristupnih pregovora s Turskom "u našim očima ništa ne vrijedi" te je ponovno optužio Europu da staje na stranu terorističkih organizacija.

Odnosi Ankare i Bruxellesa su se dodatno pogoršali nakon neuspjelog puča, a turska vlada predbacuje Europljanima "nedostatak solidarnosti".

Napetosti su se posljednjih tjedana dodatno pooštrile, a Erdogan spominje organiziranje referenduma o nastavku pristupnog procesa.

Turska bi, kako je rekao, umjesto s EU mogla sklopiti sigurnosni savez s Rusijom i Kinom u sklopu Šangajske organizacije za suradnju.

Turska je zatražila ulazak u EU 1987. i pregovori su službeno počeli 2005. Nakon ubrzavanja u ožujku potpisivanjem sporazuma o migrantima, pregovori su mjesecima na mrtvoj točci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙